Moni koronasta parantunut on törmännyt ikävään ongelmaan: Hiukset tippuvat päästä – lääkärit kertovat, mistä ilmiö johtuu

Neljä naista lopetti hiusten pesemisen – tällainen oli lopputulos 1:12
Miten hiusten käy, kun lopettaa shampoon käyttämisen? Neljä naista testasi – tällainen oli lopputulos.

Koronatauti voi aiheuttaa hiustenlähtöä vielä kuukausia sairastamisen jälkeen. Kyse on telogeenisestä hiustenlähdöstä, kertovat yhdysvaltalaiskanava Todayn haastattelemat lääkärit. Vaiva ei onneksi ole pysyvä.

Yhdysvalloissa moni koronaviruksen aiheuttamasta covid-19-taudista selvinnyt on huomannut toipuessaan ikävän, joskin vain kosmeettisen, ongelman: hiusten harvenemisen.

Taudista selvinneille perustetun Facebook-ryhmän jäsenille tehdyssä kyselyssä yli neljännes 1500 vastaajasta kertoi kärsivänsä hiustenlähdöstä yhtenä koronataudin jälkeisenä ongelmana. Todayn haastattelema ihotautilääkäri Esther Freeman sanoo, että ihotautilääkäreiden covid-19-rekisteristä on havaittavissa, että hiustenlähtö on todella lisääntynyt pandemian aikana.

Elimistön stressitilanne aiheuttaa hiustenlähtöä

Syy hiustenlähtöön on todennäköisesti sairastumisen aiheuttama stressitilanne.

Voimakas stressi voi aiheuttaa niin sanottua akuuttia telogeenistä hiustenlähtöä, joka ilmenee tavallisesti 6–16 viikkoa tilanteen jälkeen, kertoo Terveyskirjasto. Hiustenlähtöä aiheuttavia tilanteita ovat esimerkiksi synnytys, leikkaus, äkillinen painonlasku tai -nousu sekä rajunpuoleinen infektio.

Myös äärimmäisen stressaavat elämäntilanteet, kun läheisen kuolema, työttömyys, talousongelmat tai avioero, voivat aiheuttaa telogeenistä hiustenlähtöä.

Stressihormoniksi kutsuttu kortisoli voi lisätä hiustenlähtöä, sillä se vaurioittaa hiusten rakennetta.

Hiukset kasvavat lopulta takaisin

Hiusten kasvu noudattaa sykliä, jonka pituus vaihtelee iän mukaan useista vuosista muutamiin kuukausiin.

Syklin kasvuvaihetta eli anageenia seuraa siirtymävaihe katageeni, jonka jälkeen koittaa lepovaihe eli telogeeni. Lepovaiheessa hius lakkaa ensin kasvamasta ja sitten irtoaa. Tavallisesti valtaosa ihmisen päässä kasvavista 100 000–250 000 hiuksesta on kasvuvaiheessa, muutama prosentti siirtymävaiheessa ja kymmenisen prosenttia lepovaiheessa. 

Elimistön stressitilanne muuttaa hiusten kasvusykliä siten, että suurempi osa hiuksista menee lepovaiheeseen, jolloin niitä irtoaa enemmän. Kun normaalisti ihminen menettää 100–150 hiusta päivässä, telogeenisen stressin myötä määrä voi kasvaa useisiin satoihin.

Hiukset eivät ole elimistömme toiminnan kannalta tärkeitä, mutta niiden menettäminen voi toki aiheuttaa lisää stressiä. Hyvä uutinen on, että hiukset kasvavat takaisin. Tyypillisesti telogeenistä hiustenlähtöä kestää enintään puoli vuotta, kertoo Health-sivuston haastattelema infektiolääkäri Amesh A. Adalja John Hopkins yliopistosta. Tämän jälkeen alkaa jälleen hiusten kasvuvaihe.

Jatkuva stressi voi kuitenkin hidastaa hiusten kasvamista takaisin normaaliksi.

Telogeeniseen hiustenlähtöön ei liity kipua eikä päänahan kutinaa. Jos hiuksien putoamiseen liittyy näitä oireita, on asiasta syytä puhua lääkärin kanssa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat