Moni käyttää sisältövaroituksia somessa – olemmeko tulleet herkemmiksi?

Mihin sisältövaroituksia tarvitaan? 9:35
Mihin sisältövaroituksia tarvitaan?

Somesta silmille tulee päivittäin algoritmien valikoimaa sisältöä. Moni käyttää materiaalien ohessa sisältövaroituksia, mutta voiko niistä olla haittaa?

Sisältövaroitus: seksuaalisia teemoja ja väkivaltaa. Somesta monille tuttu ilmiö, sisältövaroitus, on etukäteen annettu ilmoitus siitä, että sisältö voi järkyttää joitakin henkilöitä. Teoksessa voi olla esimerkiksi väkivaltaa, päihteiden käyttöä tai sisältöä syömishäiriöistä.

Nyt sisältövaroitukset ovat valuneet sosiaalisesta mediasta esimerkiksi kirjoihin. 

– Itse en sanoisi, että kulttuuri on muuttunut herkemmäksi. Pikemminkin tilanne on se, että koko ajan on entistä mahdottomampi säädellä sisältöjä, joita näemme, Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen sanoo Huomenta Suomessa.

Somesta silmille tulee päivittäin algoritmien valikoimaa sisältöä, joita ei voi itse täysin hallita. 

Estot ja tilien blokkaaminen auttavat vain tiettyyn rajaan saakka.

– Voisi sanoa, että tällä hetkellä ihmiset nuorista vanhaan ovat enemmän alttiita kuin koskaan aikaisemmin, Lipsanen sanoo.

"Se ehkä tuntuu vähän hassulta..."

Lipsanen näkee sisältövaroitukset positiivisena osoituksena esimerkiksi nuorten halusta auttaa muita. Nuoruuteen liittyy tietynlainen ehdottomuus ja halu vaikuttaa asioihin, Lipsanen kuvaa.

– Halutaan auttaa tällä tavalla ihmisiä, vaikka se ehkä tuntuu vähän hassulta meistä, jotka olemme vanhempia tai suorastaan ikäloppuja. Teokset, joita itse olemme lukeneet nuoruudessa ja jotka eivät meitä ole järkyttäneet, laittavat sisältövaroituksen. Mutta eihän se pelkästään niin ole, Lipsanen kuvaa.

Nykykeskustelussa sisältövaroitus tupataan rinnastamaan sensuuriin.

– Jos se [sensuroiminen] on tarkoitus, sitä en itse missään nimessä kannata. Jos tarkoitus on vain tuoda esiin, että tällaistakin sisältöä on ja siitä voi lähteä keskustelemaan, siinä kohtaa se on hyvä asia.

Voiko sisältövaroituksesta olla haittaa? Voiko vaikkapa kirjasta traumatisoitua? Katso koko keskustelu videolta jutun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat