Mainos

Moni jättää riskit huomiotta: Et kai puhdista lapsen korvia pumpulipuikolla?

Ethän puhdista lapsen korvia pumpulipuikoilla?

"Mitään kyynärpäätä pienempää ei tulisi tunkea korvaan" kuuluu sääntö, jonka moni on kuullut. Siitä huolimatta moni puhdistaa jatkuvasti niin omia kuin lastensakin korvia pikkuruisilla pumpulipuikoilla, vaikka niiden vaarallisuudesta on varoiteltu kautta aikain.

Nyt niiden vaarallisuudesta on selvää näyttöäkin. The Journal of Pediatrics -julkaisussa esitelty tutkimus paljastaa, että vuosien 1990–2010 aikana yli 263 000 lasta on joutunut ensiapuun Yhdysvalloissa pumpulipuikkojen aiheuttamien vammojen vuoksi.

Vaikka tutkimuksen lapset olivat alle 18-vuotiaita, 67 prosenttia hoidettavista oli alle 8-vuotiaita. Alle 3-vuotiaille lapsille vammoja sattui eniten. Suurin osa vammoista johtui siitä, että osa pumpulipuikkoa jäi jumiin korvakäytävään aiheuttaen vahinkoa tärykalvolle. Seurauksena voi olla kuulonmenetystä, huimausta, verenvuotoa ja kipua.

Monelle tulee yllätyksenä, että usein on parasta vain jättää korvat rauhaan, sillä vaikku kyllä poistuu yleensä itsekseen.

– Potilaat uskovat usein, että he estävät vahaa kerääntymästä korviin puhdistamalla sen korvakäytävistä vanupuikolla, klemmareilla ja ties millä erilaisilla välineillä, jotka tungetaan korviin, tohtori Seth Schwartz  totesi alkuvuodesta Daily Mail -lehdelle.

– Ongelma on se, että korvavahan puhdistamiseen tähtäävät toimet johtavat muihin ongelmiin, sillä vaha korvassa vain liikkuu eteenpäin korvakäytävässä.

Lähde Popsugar

***

13:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.