Tiesitkö? Korvatulppien käyttö voi vahingoittaa kuuloasi peruuttamattomalla tavalla

Käytätkö öisin korvatulppia kuorsaavan kumppanisi tai metelöivien naapureidesi vuoksi? Ei kannattaisi, sillä asiantuntijoiden mukaan tämä tapa voi aiheuttaa vakavia kuulovaurioita. 

Lucy Holden kertoo käyttäneensä korvatulppia öisin kolmen vuoden ajan puolisonsa kuorsaamisen vuoksi. Nainen ei ajatellut tavasta olevan mitään haittaa, sillä myös hänen äitinsä ja veljensä ovat jo pitkään käyttäneet korvatulppia öisin. Kun korvaan juuttunut korvatulppa oli aiheuttaa naiselle vakavia kuulovaurioita, hän tuli toisiin ajatuksiin.

Vakavaan tilanteeseen korvatulppien käytön vuoksi joutunut nainen haluaa nyt kertoa tarinansa varoittaakseen kaikkia tästä piilevästä vaarasta.

Voi aiheuttaa pitkäaikaisen kuulovaurion

Ongelmat alkoivat viime vuonna, kun naisella oli vaikeuksia saada aamuisin korvatulppia ulos korvistaan. Eräänä aamuna tulppa oli juuttunut vasempaan korvaan, eikä se irronnut lukuisista yrityksistä huolimatta.

– Aloin mennä paniikkiin ajatuksesta, että tärykalvoni voisi räjähtää. Se oli päätynyt niin syvälle korvaani, että vasen korvani oli täysin kuuro, Holden kertoo. 

Holden ajoi poikaystävänsä kanssa ensiapuun, jossa korvatulpan todettiin juuttuneen niin syvälle, että sen poistamiseen tarvittaisiin korva-, nenä- ja kurkkutautien asiantuntijaa. Seuraava aika asiantuntijalle oli kuitenkin vasta kahden viikon päästä, mutta onneksi nainen pääsi seuraavana päivänä työterveyslääkäriin, jossa tulppa saatiin imettyä pois korvasta imuputken avulla.

Operaatio kesti puoli tuntia ja oli naisen mukaan erittäin tuskallinen. Jos asiaa ei olisi hoidettu ajoissa kuntoon, tilanne olisi voinut päättyä erittäin huonosti.

– Mitä pidempään jokin on korvassa, sitä suuremmaksi korvatulehduksen, tulehdusten ja pitkäaikaisten kuulovaurioiden riski kasvaa, korva-, nenä- ja kurkkutautien kirurgi Michael Wareing toteaa.

Vaihda kumiset versiot silikonisiin

Lontoolaisen lastensairaalan kirurgin Daniel Tweedien mukaan muovattavien korvatulppien juuttuminen korvaan ei ole kovinkaan harvinaista. Kun korvatulppien vahamainen materiaali on lämmennyt ruumiinlämpöiseksi, se muuttuu vaikeammaksi käsitellä.

– Vahakorvatulpat ovat olleet käytössä jo pitkään, joten niiden olettaisi olevan turvallisia, mutta todellisuudessa ne voivat aiheuttaa katastrofin, Tweedie toteaa.

Vahakorvatulpat mies suositteleekin vaihtamaan vaahtomuovisiin tai silikonisiin versioihin.

Lähde: Dailymail 

***Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja