Monet tutuista muuttolinnuistamme päätyvät ruokalautasille Etelä-Euroopassa – laittomasta metsästyksestä karuja lukuja: "Viranomaiset ummistavat silmänsä, koska metsästys on ikivanha perinne"

Vastikään julkaistu lintujärjestö Birdlifen ja Lähi-idän lintutieteellisen yhdistyksen (OSME) tekemä tutkimus kertoo karuja lukuja laittomasta lintujen metsästyksestä Arabian niemimaalla, Iranissa ja Irakissa. Laiton lintujen metsästys rehottaa myös Etelä-Euroopassa. 

Tutkijoiden arvion mukaan alueella tapetaan laittomasti noin 3,2 miljoonaa lintua joka vuosi. Jos mukaan otetaan aiemmin tehdyn selvityksen luvut, koko Lähi-idässä tapetaan laittomasti 17,5 miljoonaa lintua joka vuosi.

Birdlifen vuonna 2015 tekemän selvityksen mukaan Välimeren alueella tapetaan laittomasti yhteensä 25 miljoonaa lintua vuodessa.

– Se on surullinen ja valitettava ilmiö, kommentoi Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Rastaita ja peltosirkkuja pidetään herkkuina

Lintuja metsästetään sekä huvin vuoksi että ruuaksi.

– Italiassa rastaat ovat suurta herkkua, Ranskassa peltosirkut ja Kyproksella mustapääkertut. Huvimetsästystä on paljon erityisesti lähi-idässä. Pohjois-Afrikassa lintuja metsästettäneen enemmän ruuaksi, kertoo Södersved.

Suomessa pesivistä linnuista 90 prosenttia on muuttolintuja ja monet joutuvat metsästäjien saaliiksi muuttomatkoillaan. Esimerkiksi Maltaa on pidetty erityisen vaarallisena paikkana linnuille, mutta se ei ole metsästyksen määrällä mitattuna lintujen pahin vaaran paikka.

– Egypti, Italia, Syyria, Libanon, Kypros, Saudi-Arabia ja Iran ovat linnuille kaikkein vaarallisimpia maita. Niissä metsästetään lintuja eniten.

"Monessa maassa viranomaiset ummistavat silmänsä"

Laitonta metsästystä on Euroopassa yritetty kitkeä, mutta tulokset eivät vakuuta.

– Euroopassa suuri osa metsästyksestä on kielletty, mutta monessa maassa viranomaiset ummistavat silmänsä, koska metsästys on ikivanha perinne. Esimerkiksi Kreikassa on yritetty kitkeä turturikyyhkyjen metsästystä, mutta perinteestä luopuminen vie varmasti ainakin yhden sukupolven ajan, arvioi Södersved.

Ranskassakin herkutellaan edelleen peltosirkuilla.

– Peltosirkkujen metsästys on ollut Ranskassa laitonta jo pitkään. Se on vähentynyt jo sen takia, että peltosirkkujen määrä on vähentynyt. Virkavaltakin puuttuu nykyään asiaan ja metsästyksen vastustajat etsivät loukkuja. On vaikea sanoa, miten laajaa peltosirkkujen pyynti nykyään Ranskassa on, mutta ei se ainakaan kokonaan ole loppunut arvioi Södersved.

Myös uhanalaisia lajeja metsästetään

Metsästyksen kohteiksi joutuu paljon myös uhanalaisia lintulajeja.

– Laiton pyynti ei välttämättä ole ainoa syy monien lajien uhanalaisuuteen, mutta monille lajeille se on yksi merkittävistä uhanalaistumisen syistä, muotoilee Jan Södersved.

Esimerkiksi kultasirkut ovat lähes hävinneet talvehtimisalueella Kiinassa tapahtuvan metsästyksen takia. Muitakin esimerkkejä on.

– Metsästys lienee yksi syy siihen, että mehiläishaukat ovat erittäin uhanalaisia. Kiurujen määrä on vähentynyt ja laji luokitellaan Suomessa nyt silmälläpidettäväksi. Kiurujakin metsästetään runsaasti, huomauttaa Södersved.

Matkailija voi ainakin paheksua

Myös punarintoja, peippoja ja laulurastaita metsästetään muuttoreitin varrella, mutta niiden tilanne ei vielä ole heikentynyt niin paljon, että ne olisivat päätyneet uhanalaisten lajien listalle.

Yksittäisen ihmisen keinot vaikuttaa laittomaan metsästykseen ovat vähäiset, mutta matkailijakin voi yrittää tehdä jotain.

– Voi boikotoida maita, joissa tätä metsästystä tapahtuu, mutta se ei ehkä ole kovin tehokasta. Jos liikkuu paikan päällä noilla alueilla, voi esittää paheksuntansa metsästykselle, pohtii Södersved.

Lue myös:

    Uusimmat