Vesilintujen metsästyskausi käynnistyi: Näiden lajien metsästys on kielletty – listalla äärimmäisen uhanalainen punasotka

Vesilintujen metsästys käynnissä – muista nämä asiat 8:00
Heli Siitari vieraili aamun Huomenta Suomessa.

Vesilintujen metsästyskausi käynnistyi tiistaina kohtuullisesta tilanteesta. Tällä hetkellä esimerkiksi sinisorsan, tavin ja telkän kannat ovat kohtuulliset ja kestävät metsästystä. Monien lintujen kanta on kuitenkin vuosien saatossa laskenut.

– Vesilintujen elinympäristöjen tila on huonontunut. Niitä on kasvanut umpeen, paikat rehevöityvät ja osaksi siinä on syynä se, ettei niitä enää aktiivisesti hoideta. Lisäksi laidunnus on vähentynyt paljon, mikä on aiemmin pitänyt vesilinnuille tärkeitä elinympäristöjä avoinna. Petojakin valitettavasti on, esimerkiksi supikoira ja minkki aiheuttavat tärkeillä lintualueilla huomattavaa tuhoa, Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari sanoo.

Poikastuotto on ollut hieman alempi, kuin aiemmin telkän ja tavin kohdalla, joten Siitari toivoo hieman maltillisuutta metsästykseen. Mutta toisaalta tämä on suhteellisen normaali poikasvuosi aikaisempiin verrattuna.

– Säätilalla on poikastuotantoon erittäin suuri merkitys. Tänä vuonna pesintä alkoi normaalia aikaisemmin ja keskikesällä oli paikoin kylmempiä kelejä, jotka verottivat poikasten selviytymistä. Mutta esimerkiksi saaristossa pedoilla on iso merkitys muun muassa haahkan pesimämenestykselle, Siitari sanoo.

Yksi äärimmäisen uhanalainen laji

Suomessa metsästys on erittäin tarkoin säädeltyä. Tänäkin vuonna on lajeja, joita ei missään nimessä saa metsästää.

– Maa- ja metsätalousministeriö on erityisellä asetuksella tällä hetkellä asettanut metsästyskieltoon muun muassa äärimmäisen uhanalaisen punasotkan, samoin haahkan syysmetsästys on kielletty. Myös tukkakoskelon metsästys on kielletty kolmeksi vuodeksi kansainvälisten sopimusten takia. Suomi haluaa noudattaa tätä sopimusta ja siinä annettuja suosituksia.  

Lue myös:

    Uusimmat