”Monelle miehelle vauvan ulostulo on liikaa nähty” – asiantuntija kertoo, miten synnytys muuttaa seksielämää

Miten käy seksielämälle, kun lapsi syntyy? Pyysimme asiantuntijaa kommentoimaan muutamaa aihetta koskevaa väittämää. Kymenlaakson keskussairaalassa työskentelevällä Monica Kihlillä on pitkä kokemus sekä kätilön että seksuaaliterapeutin työstä.

"Jos mies näkee vauvan tulevan ulos, se voi haitata tulevaisuudessa seksielämää."

Pitää paikkansa.

Ilman muuta tämä voi vaikuttaa. Monelle miehelle vauvan ulostulo on liikaa nähty. Synnytyksessä riittää, että mies on läsnä naisen tukihenkilönä. Jalkoväliin hänen ei tarvitse kurkkia.

Usein kätilö sanookin miehelle, että älä turhaan katso tänne. Synnytyksestä ei ole tarkoitus saada mitään traumaa. Miehen pitäisi pystyä nauttimaan jatkossakin seksuaalisesta kanssakäymisestä ilman, että ajatuksiin tulee näitä muistikuvia.

Toki ihmisiä löytyy joka junaan. Silloin tällöin jotkut jopa virittävät videokameran jalkoväliin ja ihan konkreettisesti kuvaavat syntymän hetken. Kätilönä mietin, missä tilanteessa video mahdetaan katsoa, sillä se voi olla erittäin säikyttävä. Läheskään kaikki eivät todellakaan halua nähdä niin brutaalia materiaalia. Se on todella raa’an näköistä, vaikka onkin luonnollista.

Turhan tarkkaan tapahtumaa seuraavista miehistä kyllä huomaa alkujärkytyksen. Osalle tulee ihan fyysisesti huono olo ja pyörrytyksen tunnetta. Jotkut pyörtyvätkin tai joutuvat poistumaan synnytyssalista, vaikka olivat alun perin ajatelleet olevansa koko ajan läsnä.

Toisaalta monet naiset kyllä sanovat miehelle suoraan, että älä kurki sinne alapäähän. Vaikka miehet ovat nähneet sen miljoona kertaa, niin se on nähty nimenomaan nautintoa tuottavissa tai arkisissa asioissa, kuten saunassa tai suihkussa. Naiset haluavat säästää miestään näkemästä sitä äärimmilleen venymisen ja kivun yhdistelmää.

Seksuaaliterapeutin vastaanotolla huomaa, että miehillä on ilman konkreettista vauvan syntymän näkemistäkin tarve käydä läpi synnytyksen jälkeistä olotilaansa. Moni on tuntenut itsensä huolestuneeksi ja avuttomaksi, kun ei ole pystynyt auttamaan tuskaista vaimoaan tai edistämään asioita.

Miesten niskassa on paljon paineita, mutta periaatteessa he eivät pysty tekemään oikein muuta kuin olemaan läsnä, ja se läsnäolo on naiselle riittävä. Jotkut alkavat käskyttää henkilökuntaa toimimaan nopeammin ja paremmin. Siinä huolen ja tuskan piinapenkissä he eivät näe kätilön lailla ammatillisesti, että kaikki voi olla silläkin hetkellä täysin kunnossa.

"Synnytyksen jälkeen voi mennä monta kuukautta ennen kuin pystyy harrastamaan seksiä."

Pitää paikkansa.

Seksielämän jatkumiseen vaikuttaa sekä fyysinen että henkinen puoli. Fyysinen toipuminen ja limakalvojen parantuminen vie ainakin joitakin viikkoja. Tähän vaikuttaa myös se, onko tullut repeämiä. Repeämisten paikkaamiseen käytetyt tikit sulavat kolmessa–neljässä viikossa.

Tikkien sulamisen jälkeen seksiä voi harrastaa oman kipukynnyksen mukaan. Tässä vaiheessa monille naisille kuitenkin tulee haluton vaihe. Ajatukset keskittyvät vauvan hoitamiseen ja imettämiseen, ja limakalvotkin saattavat olla edelleen kuivat ja arat. Näin ollen kiihottuminen ja erotiikkaan syttyminen vaatii enemmän työskentelyä.

Seksielämän palautumisessa korostuu se, millainen parisuhde ja parisuhteen seksuaalisuus on ollut ennen raskautta ja miten sitä on ylläpidetty raskausaikana. Hyvällä keskinäisellä kommunikaatiolla voi välttää ulkopuolisuuden tunteet, väärinkäsitykset ja ajatukset, että toinen ei kiusallaan anna.

Puhuminen auttaa miestäkin ymmärtämään fyysistä ja henkistä toipumista ja naisen tunnetiloja. Toivon, että hellyyttä ja läheisyyttä pidetään tässä kohtaa seksiä tärkeämpänä.

"Seksielämän laatu huononee lapsensaannin jälkeen."

Ei pidä paikkaansa.

Todella monilla käy jopa päinvastoin. On paljon naisia, jotka onnistuneen synnytyskokemuksen jälkeen pystyvät nauttimaan seksistä jopa enemmän kuin ennen. He saavat helpommin orgasmeja ja ymmärtävät ja arvostavat omaa vartaloaan paljon paremmin. Myös synnytyksessä läsnä ollut mies voi saada ihan uuden näkökannan puolisonsa kehoon, kun on nähnyt, mihin sillä pystyy.

Kun synnytyksen jälkeen saa aikaa toipua ja seksiä lähdetään kokeilemaan ilman, että se tuottaa minkään sortin kipua naiselle, voidaan löytää ihan uusia ulottuvuuksia seksuaalisuuteen.

"Synnyttänyt nainen voi saada helpommin emätinorgasmin, vaikka ei olisi saanut sellaista koskaan ennen synnytystä."

Pitää paikkansa.

Tästä on olemassa tilastoja. Olen myös kuullut muutaman naisen itsensä kertovan, että emätinorgasmi on ollut synnytyksen jälkeen helpommin saavutettavissa. Sitä, mihin tämä pohjautuu, en osaa tarkkaan sanoa, mutta erona aikaisempaan emättimen lihakset ovat ainakin kertaalleen venyneet ja myös toipuneet.

Ehkä tärkeintä naisen nautinnon kannalta synnytyksen jälkeen on, että hän saa jumpattua lantionpohjalihaksensa takaisin. Itse asiassa monet naiset treenaavat lantionpohjalihaksia ensimmäistä kertaa elämässään vasta synnytyksen jälkeen. Aikaisemmin sille ei ehkä ole nähty tarvetta, koska on ajateltu, että ollaan nuoria ja paikat ovat muutenkin pinkeitä.

Jumppaamisen myötä nainen löytää itsestään ihan uusia lihaksia. Niitä taas pystyy käyttämään seksielämässä, jolloin nautinto on herkemmässä kummallakin osapuolella.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä 7:49

Lue myös:

    Uusimmat