Monacon GP:n lehdistökatsaus: Prinssi Alonso ja huijari-Schumi

Monacon GP:n jälkeen eurooppalaislehtien puheenaiheena oli Fernando Alonson voittoon päättyneen kilpailun ohella edelleen Michael Schumacherin lauantaisen aika-ajosuorituksen hylkääminen.

- Alonso lyömätön Monacossa. Fernando Alonso ajoi Michelinin rengastamalla Renault-autolla voittoon ylhäisessä yksinäisyydessä, otsikoi Monaco Matin etusivullaan.

- Monacon prinssi, julisti puolestaan ranskalainen urheilulehti L'Equipe.

- Loistava voitto Monacon kaduilla. Renault-kuljettaja karkaa MM-sarjassa.

L'Equipe totesi Alonson ja Kimi Räikkösen tarjonneen katsojille jännittävän kaksintaistelun, joka päättyi kuitenkin McLaren-kuskin keskeytykseen. Räikkönen ei ilmestynyt keskeytyksen jälkeen varikolle vaan paineli suoraan vuokraamalleen jahdille.

- Vuonna 1988 Ayrton Senna poistui ulosajon jälkeen samalla tavalla Monacon asuntoonsa sulattelemaan pettymystä ja paikkaamaan itsetuntoaan. My New Toy -jahdillaan Räikkönen yritti varmasti hillitä sisällään vellonutta vihaa: sama vika kuin torstain harjoituksissa sai orastavan tulipalon syttymään autossa ja heikensi entisestään suomalaisen asemia mestaruussarjassa.

L'Equipen mielestä Schumacher paikkasi kilpailussa mainettaan, joka kolhiintui lauantaina aika-ajossa, jossa seitsenkertainen mestari pysäytti autonsa Rascasse-mutkaan ja pilasi kilpakumppaneidensa kierrokset.

- Schumacher näki punaista. Paalupaikan - omasta mielestään epäreilusti - menettänyt Ferrari-kuski vastasi kritiikkiin kilpailussa tekemällä näyttävän nousun.

Ranskalainen Le Figaro ei löytänyt saksalaisen menosta kiitoksen paikkaa:

- Tulosten perusteella Michael Schumacher on paras F1-kuljettaja viimeiseen 50 vuoteen, mutta lauantaisella teollaan, jota hän ei voi enää paikata, hän sulki itseltään pääsyn lajin kaikkien aikojen parhaiden joukkoon, Le Figaro jyrisi.

Monaco kruunasi Alonson

Alonso ajoi Monacossa voittoon ensimmäisenä espanjalaiskuljettajana, ja saavutus noteerattiin jälleen näkyvästi maan lehdissä.

- Alonso, suurempi kuin koskaan. Hän vei Monacossa nimiinsä GP:n, josta kaikki unelmoivat. Ensimmäinen voitto radalla, jossa juhlivat vain harvat ja valitut. Asturialainen jyräsi haastajansa ja vankisti MM-pistejohtoaan, Marca-urheilulehti hehkutti etusivullaan.

Toinen urheilulehti AS kutsui etusivullaan Alonsoa Monacon prinssiksi ja muistutti, että Monacon GP:n voitolla on aivan erityinen merkitys kaikille kuljettajille.

- Mestarikuljettajan ura ei ole täydellinen ilman yhtä tai useampaa voittoa legendaarisella radalla, joka on monien mielestä menneisyyden jäänne eikä sovellu enää 2000-luvun formula 1 -autoille. Rata on kuitenkin säilyttänyt viehätysvoimana yhtenä urheilun maagisista paikoista, kuten Wimbledon tai Wembley, Madison tai Boston Garden, Yankee Stadium tai Alpe d'Huez.

- Schumacherin petkutusyritys tarjoili voiton Alonson käsiin. Hän sai maistaa omaa lääkettään, AS katsoi.

- Formula ykkösten prinssi, riemuitsi myös urheilulehti Sport etusivullaan.

- Monacon historiallinen F1-rata myyttisine katuineen kruunasi asturialaisen lajin uudeksi kuninkaaksi. Fernando Alonso kirjoitti nimensä kultaisilla kirjaimilla ruhtinaskunnan historiaan täydellisellä kilpailulla, jota hän hallitsi lähtövalojen sammumisesta lähtien. Samalla hän otti yhden askeleen kohti maailmanmestaruuden uusimista.

Italialaislehdet armahtivat Schumin

Italialainen Corriere della Sera ylisti Schumin hienoa nousua viidenneksi ja oli valmis antamaan anteeksi lauantain töppäilyt.

- Schumacher nousi helvetistä. Hän onnistui hautaamaan mustan lauantain ainoalla osaamallaan tavalla: pyyhkimällä sen unohduksiin. Rangaistuksen ja ruutulipun välissä hänen maailmansa kääntyi. Hän oli rikollinen, katujen merirosvo, joka oli ryöstänyt paalupaikan Alonsolta. Hänestä tuli uudelleen mestari.

- Schumi on edelleen Schumi, mutta varikolla hän on yksinäinen mies kaikkia muita vastaan. Se ei häntä hätkähdytä. Schumi koostuu ilmiselvästi ulkoavaruuden epäinhimillisistä aineksista, eikä hänen titaanirakenteissaan ole sijaa jokapäiväisille tunteille.

Corriere antoi tunnustusta myös Red Bullin veteraanikuljettaja David Coulthardille, joka nousi osin muiden keskeytysten avittamana kolmanneksi.

- Red Bull juhlii. Teräsmies Coulthard tarjoili tallille ensimmäisen palkintopallisijoituksen.

- David Coulthard oli Monacon GP:n todellinen sankari. 35-vuotias skotti teki paluun palkintopallille lähes kolmen vuoden tauon jälkeen.

Toinen italialaislehti Il Giornale kuvaili Schumin persoonaa värikkäin sanankääntein.

- Hän on juuri ajanut yhden hienoimmista kilpailuistaan. Hän on kiitänyt Monacon kujilla 300 kilometrin tuntivauhdilla sillä huomattavalla erolla kollegoihinsa nähden, että hän ohitti heistä 18 joko radalla tai taktiikan avulla. Varikolta lähtemällä viidenneksi, ei hassummin. Hän on Billy the Kid Schumi, Jesse James Schumi, rikollinen joka pysäytettiin, pidätettiin ja vangittiin.

- Loistava kuljettaja ja poropeukalo. Lisäksi vielä konnamainen. Kuitenkin samanlainen kuin muut. Radalla kaikki nämä kaverit tekevät 300 kilometrin tuntivauhdissa temppuja, joista me emme voi edes unelmoida. Michael joutui julkisen nöyryytyksen kohteeksi, mutta kukaan ei muistanut sitä, että paalupaikkojen kuningas Sennalla oli tapana jäädä parhaan kierroksensa jälkeen radalle useiden kierrosten ajaksi häiritsemään muita. Vaikka tapaus Rascasse olikin ikävä - sillä ehdolla että saksalainen ei todellakaan tehnyt oikeasti virhettä - siitä ei ole epäilystäkään, että Monte Carlossa hän esitti historiallisen nousun.

Urheilulehti Tuttosport suositteli Schumacherille hakeutumista ammattiauttajan hoiviin: - Jos joku, jolla on seitsemän maailmanmestaruutta, ikää lähes 40-vuotta, huikeat määrät rahaa pankissa sekä vaimo ja kaksi lasta, tekee jotakin tuollaista, hän tarvitsee psykologin apua, italialaislehti kirjoitti.

Schummel-Schumi

Saksalainen Bild ei päästänyt Schumia yhtä helpolla.

- Schummel-Schumi (huijari-Schumi), Bild otsikoi. Kyseistä "arvonimeä" Schumacherista käytettiin ensimmäisen kerran jo Benettonin mestaruusvuonna 1994.

- Monte Carlon skandaaliviikonloppu. Näin hän huijasi pois mestaruuden, Bild jatkoi ryöpytystään kuvien kera.

- Hyvä mies! Miksi ihmeessä et lauantaina ajanut tätä mutkaa samalla tavalla kuin tuhat kertaa aikaisemmin? lehti kyseli.

Englantilainen The Times löysi Schumille hauskan vertailukohdan sarjakuvamaailmasta.

- David Coulthardilla oli päällään punainen Teräsmies-viitta, mutta kryptoniittimyrkytyksestä parantunut Michael Schumacher todisti olevansa formula 1 -historian suurin antisankari.

- Schumacheria ei voi pitää poissa yhdestäkään varteenotettavasta formula 1 -käsikirjoituksesta. Unohtakaa Coulthardin Red Bull -tallin Teräsmies-logot, sillä Schumacher on se mies, jonka supervoimat voivat kukistaa kaikki vastoinkäymiset - paitsi pöyristyttävillä heikkouden hetkillä, jolloin henkinen romahdus saa hänet muistuttamaan Teräsmiestä, joka on pudonnut polvilleen otettuaan annoksen mystistä kryptoniittimineraalia.

- Schumacherin luonteessa on ikävä epäkohta, joka syöksee hänet säännöllisin väliajoin konnan rooliin, totesi The Times ja listasi mestarin vastoinkäymisiä hänen uransa varrelta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat