Molemmat julistautuivat jo Israelin vaalien voittajaksi – ovensuukyselyt lupasivat tiukkaa kisaa pääministerin ja haastajan välillä

Israelin jännittävien parlamenttivaalien ennakkotulokset selviämässä 1:46
Israelissa jännitettiin parlamenttivaalien tuloksia.

Israelissa parlamenttivaalien ovensuukyselyt kertoivat tiistai-iltana, että pääministeri Benjamin Netanjahun Likud-puolueen ja Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -vaaliliiton kannatus oli likimain tasoissa.

Kolme erillistä ovensuukyselyä lupasivat Benjamin Netanjahun Likud-puolueelle 33–36 paikkaa ja Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -vaaliliitolle joko 36 tai 37 paikkaa.

Knessetissä eli Israelin parlamentissa on kaikkiaan 120 paikkaa. Edellisissä vaaleissa ovensuukyselyt ovat kuitenkin osoittautuneet epäluotettaviksi.

Ovensuukyselyjen tulosten ilmaantuessa sekä Netanjahu että Gantz julistautuivat vaalien voittajaksi. Ovensuukyselyjen valossa Netanjahu näyttäisi olevan paremmissa asemissa koalitiohallituksen kokoamisessa pienten oikeistopuolueiden avustuksella.

Vaalien tulos oli kuitenkin tiistai-iltana kaikkea muuta kuin selvä. Lopullisia tuloksia on odotettavissa aikaisin keskiviikkona.

Likudia kritisoitiin kameroiden tuomisesta äänestyspaikoille

59-vuotias Benny Gantz on entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkö. Hän on sanonut ennen vaaleja korjaavansa vahingot, jotka Netanjahu on saanut Israelissa aikaan ajamalla erimielisyyksiä lietsovaa politiikkaa.

Gantz on myös vedonnut Netanjahun korruptiosyytteisiin ja todennut pitkäaikaisen pääministerin olevan aika luopua vallasta.

Pääministerinä useita vuosia toiminut 69-vuotias Netanjahu on rakentanut maineen Israelin turvallisuuden ja taloudellisen kasvun takaajana, mutta populismi ja korruptiosyytteet ovat saaneet monet israelilaiset toivomaan muutosta.

Populistista retoriikkaa

Kriitikkojen mukaan Netanjahu on käyttänyt kampanjansa aikana populistista retoriikkaa, joka demonisoi muun muassa Israelin arabeja. Lisäksi pääministeriä syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta.

Muutama päivä ennen vaaleja Netanjahu kertoi liittävänsä Länsirannan juutalaissiirtokunnat tiukemmin Israeliin, jos hän voittaa parlamenttivaalit.

Israel miehitti Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Alueella asuu yli 2,5 miljoonaa palestiinalaista ja siirtokunnissa satojatuhansia juutalaisia.

Äänestyspäivänä kritisoitiin sitä, että eräät Netanjahun johtaman Likud-puolueen jäsenet olivat tuoneet pieniä kameroita äänestyspaikoille arabialueilla.

Arabipoliitikkojen mielestä kyse oli pelotteluyrityksestä, kun taas Likudin virkailijat ja Netanjahu sanoivat kameroiden estävän vaalivilpin.

Lue myös:

    Uusimmat