Netanjahu varmistamassa kymmenvuotisen pääministeriuransa jatkoa – pienet puolueet ratkaisijan roolissa

Israelin jännittävien parlamenttivaalien ennakkotulokset selviämässä 1:46
Videolta voit katsoa uutisjutun aiheesta.

Israelin istuva pääministeri Benjamin Netanjahu on varmistamassa jatkonsa maan pääministerinä, osoittavat media-analyysit. Netanjahun Likud-puolue ja samanhenkiset oikeistopuolueet ovat keränneet yhteensä 65 paikkaa Israelin 120-paikkaisesta parlamentista, kun äänistä on laskettu 97 prosenttia.

Ratkaisu tapahtunee muiden puolueiden ja vaaliliittojen äänillä, sillä sekä Likud että Netanjahun haastajan Benny Gantzin Sininen ja valkoinen -vaaliliitto ovat saamassa parlamenttiin 35 paikkaa. Muut oikeistopuolueet ovat keränneet enemmän kannatusta kuin keskusta–vasemmisto-akseli, joten Netanjahulla on vahvempi mandaatti muodostaa oikeistohallitus.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Muun muassa israelilainen Haaretz-lehti kuvaa Netanjahun jatkoa pääministerinä todennäköiseksi. Jos näin käy, nyt jo 10 vuotta pääministerinä toimineesta Netanjahusta tulee kesällä Israelia pisimpään luotsannut johtaja.

Laskematta ovat vielä sotilaiden ja diplomaattien äänet. Guardianin mukaan sotilaiden äänet ohjautuvat perinteisesti oikeistopuolueille. Äänestystuloksen odotetaan valmistuvan keskiviikkona iltapäivän aikana.

Aiemmin kolme erillistä ovensuukyselyä lupasi Likudille 33–36 paikkaa ja Sininen ja valkoinen -vaaliliitolle joko 36 tai 37 paikkaa. Ovensuukyselyjen tulosten ilmaantuessa sekä Netanjahu että Gantz julistautuivat vaalien voittajaksi.

Netanjahua on syytetty korruptiosta ja populismista

59-vuotias Gantz on entinen Israelin armeijan esikuntapäällikkö. Hän on sanonut ennen vaaleja korjaavansa vahingot, jotka Netanjahu on saanut Israelissa aikaan ajamalla erimielisyyksiä lietsovaa politiikkaa.

Gantz on myös vedonnut Netanjahun korruptiosyytteisiin ja todennut pitkäaikaisen pääministerin olevan aika luopua vallasta.

Pääministerinä useita vuosia toiminut 69-vuotias Netanjahu on rakentanut maineen Israelin turvallisuuden ja taloudellisen kasvun takaajana, mutta populismi ja korruptiosyytteet ovat saaneet monet israelilaiset toivomaan muutosta.

Kriitikkojen mukaan Netanjahu on käyttänyt kampanjansa aikana populistista retoriikkaa, joka demonisoi muun muassa Israelin arabeja.

Lisäksi pääministeriä syytetään muun muassa lahjusten vastaanottamisesta.

Arabialueiden äänestyspaikoilla kameroita

Muutama päivä ennen vaaleja Netanjahu kertoi liittävänsä Länsirannan juutalaissiirtokunnat tiukemmin Israeliin, jos hän voittaa parlamenttivaalit.

Juttu jatkuu uutisvideon jälkeen. 

Israelin vaaleissa tasainen kamppailu 1:28

Israel miehitti Länsirannan kuuden päivän sodassa vuonna 1967. Alueella asuu yli 2,5 miljoonaa palestiinalaista ja siirtokunnissa satojatuhansia juutalaisia.

Äänestyspäivänä kritisoitiin sitä, että eräät Netanjahun johtaman Likud-puolueen jäsenet olivat tuoneet pieniä kameroita äänestyspaikoille arabialueilla. Arabipoliitikkojen mielestä kyse oli pelotteluyrityksestä, kun taas Likudin virkailijat ja Netanjahu sanoivat kameroiden estävän vaalivilpin.  

Lue myös:

    Uusimmat