Mökkiläiset bongasivat Suomen delfiinit aivan uudesta paikasta – huikea video todistaa harvinaisen näyn kesäillassa: "Ajattelin, että äiti on seonnut"

Näin delfiinit polskivat Suomen kesäillassa – perhe ikuisti ihmeellisen näyn Pernajanlahdella 5:27
Delfiinit ja upea kesäilta – tämä lukijan video kannattaa katsoa!

Pernajanlahdella kesää viettävä Oliver Michelsson sai eilen iäkkäältä äidiltään soiton, että heidän mökkirannassaan uiskentelee delfiinejä.

– Nyt hän on seonnut, ajattelin, Michelsson naurahtaa.

– Veljeni sanoi myös, että delfiinejä siellä on ja lähdimme poikieni kanssa veneellä etsimään niitä.

Michelssonit pyörivät lähistöllä kahdella veneellä hetken aikaa ja löysivät lopulta kaksi delfiiniä, yhden ison ja yhden pienen. Kristiina Michelsson arvelee, että kyseessä on äiti ja lapsi.

Kristiinan tultua kotiin hän lähti Oliverin kanssa uudestaan etsimään delfiinejä ja vielä puolen yön aikaan ne pyörivät samassa paikassa. Delfiinit tulivat hyvin lähelle ihmisiä ja olivat rauhallisia.

– Kun sammutimme veneen moottorin, ne pysyivät samassa paikassa pitkään. Sen verran ne reagoivat meihin, että moottorin ollessa päällä ne pysyttelivät pidempään pinnan alla.

Delfiinit liikuskelivat rauhassa ja pyörivät toistensa ympärillä.

– Ne ovat todella vaikuttavia ja suloisia. Näki selkeästi, ettei kyseessä ole hylje eikä hai. Ne tekivät delfiineille tyypillistä pyörivää liikettä, Kristiina iloitsee.

Michelssonit yllättyivät siitä, että delfiinit pysyivät samoilla seuduilla pitkään ja he löysivät ne uudestaan moneen otteeseen.

– Oli iloinen yllätys, että ne olivat samassa paikassa vielä illalla. Kalathan liikkuvat ja ne olisivat voineet olla missä vain, Kristiina sanoo.

Havaintoja viimeksi lähes 70 vuotta sitten

MTV Uutiset kertoi toukokuun lopussa, että Saaristomerellä Taalintehtaan edustalla nähtiin delfiinikolmikko.

Turun ammattikorkeakoulun erityisasiantuntija Olli Loisa sanoi tuolloin, että kyseessä on todennäköisesti pullokuonodelfiini. Loisa arvioi, että kyseessä olisivat tälläkin kertaa samat delfiinit, nyt vain Pernajanlahdella. Pernajanlahti on noin 20 kilometriä pitkä merenlahti Suomenlahden pohjoisrannikolla Loviisan kaupungissa.

– Pullokuonodelfiini on sen verran harvinainen eläin, etten halua alkaa spekuloida, että porukoita olisi liikenteessä useampia.

Loisan mukaan havainnot sopivat toisiinsa hyvin. Delfiinit lähtivät Taalintehtaalta kaakkoon ja havaintoja on Hankoniemen eteläpuolelta.

– Oletettavasti kyseessä on emo-poikas-pari, Loisa vahvistaa.

Pullokuonodelfiinejä on tavattu Suomen vesiltä viimeksi vuonna 1953.

– Erittäin harvinaisia tällaiset tapaukset ovat, Loisa sanoo.

Delfiinit pärjäävät Suomen vesissä

Loisa sanoo, että valtamerieläimet eksyvät silloin tällöin vieraille vesille.

– On myös mahdollista, että älykkäänä eläimenä delfiini voi lähteä ihan vain katselemaan uusia seutuja. Varsinaista syytä sille, että ne ovat tänne päätyneet, ei välttämättä ole.

Loisan mukaan monet delfiini-, pyöriäis- ja valaslajit käyvät makeissa vesissä ja  esimerkiksi jokisuistoissa ihan säännöllisesti.

– Ruokaa kyllä löytyy näistäkin vesistä. Nämä delfiinit ovat ilmeisesti syöneet silakoita.

Sitä, kuinka pitkään delfiinit viihtyvät Suomessa, on vaikea arvioida.

– Ne voivat joko pysyä kuukausia tai lähteä saman tien yrittämään takaisin kohti oikeaa kotia, Loisa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat