Kesäisen päivän uskomaton käänne merellä: 13-vuotias Lilian ikuisti videolle delfiinikolmikon polskinnan – vesi räiskyy kunnolla

0:21

Perheensä kanssa veneilemässä ollut 13-vuotias Lilian Vannas videoi delfiinikolmikon polskintaa tänään iltapäivällä Taalintehtaan edustalla Saaristomerellä.

Unohtumaton kohtaaminen delfiinien kanssa syntyi, kun perhe oli palaamassa moottoriveneen tankkausreissulta takaisin saaressa sijaitsevalle mökille.

– Se oli aika ihmeellistä, kun näkyy erikoisia delfiinejä, joita ei ole ennen näkynyt, että voiko olla totta, Lilian hihkuu MTV Uutisten haastattelussa.

Saaristomerellä ihastusta herättäneet delfiinit ovat todennäköisesti pallokuonodelfiinejä, valastutkija Olli Loisa on aiemmin arvioinut. Pullokuonodelfiinejä on havaittu Suomenlahden tienoilla vain kahdesti aiemmin, vuosina 1905 ja 1953.

Lilian kertoo, että delfiinit tulivat veneen lähelle ja hyppivät innokkaasti vesi räiskyen.

– Ne tulivat pintaan ja hyppelivät tosi innokkaasti. Tykkäsivät tulla veneen lähelle.

Merivartiosto pyytää varomaan 

Turun saariston pullonokkadelfiinit ovat aiheuttaneet jopa ruuhkaa Kemiönsaareen suunnalla. Länsi-Suomen merivartiosto on suositellut, että delfiinejä bongailtaisiin ensisijaisesti rannalta, sillä veneruuhkat häiritsevät delfiinien elämää. Jos kuitenkin alueelle suuntaa veneellä, merivartiosto kehottaa laskemaan veneen nopeutta. 

– Delfiinit osaavat väistää hitaasti liikkuvia veneitä, mutta kovalla vauhdilla liikkuvien veneiden rakenteisiin ja jopa potkureihin ne saattavat törmätä, merivartiosto kirjoittaa. 

Lisäksi delfiineihin on säilytettävä 100 metrin etäisyys ja niitä on lähestyttävä rinnalta – ei edestä tai takaa. Merivartioston mukaan myös kaikuluotaimet on otettava pois päältä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja