Mainos

Möhkö on kaikkien Mörköjen äiti – poliisi esitteli uutta kalustoaan

3:42

Oulun poliisilaitos esitteli tänään kahta uutta ajoneuvoa: Möhköksi nimettyä johtoautoa sekä erityisesti raskaan liikenteen valvontaan suunnattua vaaka-autoa.

Tänään esitelty uusi vaaka-auto on selkeästi edeltäjäänsä isompi. Uusia vaaka-autoja on valtakunnassa tällä hetkellä neljä kappaletta.

Poliisin operatiivisen toiminnan uusi johtoauto, Möhkö, on toinen valtakunnassa, mutta ensimmäinen kyseiselle alustalle rakennettu. Sen toimialueena on koko Pohjois-Suomi, sekä tarvittaessa sillä pystytään tukemaan muita Suomen poliisilaitoksia. 

Ylikonstaapeli Marko Törmäsen mukaan molempien autojen hinta liikkuu kuusinumeroisissa luvuissa.

Uusi johtoauto – Mörköjen ”laumanjohtaja”

Poliisin operatiivisen toiminnan uusi johtoauto Möhkö on Oulun poliisilaitoksen uusi johtoauto, leikkisästi sanottuna Mörköjen eli joukkojenhallinta-autojen laumanjohtaja.

Johtoauto, Möhkö 

 • Alusta Mercedes-Benz Sprinter 519 CDI 4x4
 • Ambulanssin kokoinen
 • Auton kuljettamiseen vaaditaan vähintään C1-luokan ajo-oikeus
 • Autoon on asennettu johtamista tukevaa teknologiaa, jotta sillä voidaan toimia isommassakin operaatiossa
 • Auto on varustettu myös normaalein partiovarustein
 • Valtakunnan toinen johtoauto, kyseiselle alustalle kuitenkin ensimmäinen

Auton toimialueena on koko Pohjois-Suomi. Lisäksi ajoneuvolla kyetään tukemaan muita poliisilaitoksia.

Törmäsen mukaan uudella johtoautolla on myös valtakunnallista vaikutusta. Valtakunnan toinen johtoauto sijaitsee Helsingissä, joten Oulun poliisilaitoksella on vastuullaan koko pohjoinen Suomi.

– Tottakai sillä on valtakunnallista merkitystä, sillä vastaamme koko Pohjois-Suomen johtamisesta tarvittavilta osin. Meillä on Oulussa valmiudet kaikennäköisiin tilanteisiin. Erikoiskoulutettua porukkaa ja johtamiseen koulutettua porukkaa. Sillä on valtakunnallisesti iso merkitys.

Ajoneuvon yksi käyttäjä, ylikonstaapeli Tomi Kokko kertoo, että erityisesti ajoneuvon tieto- ja viestitekniikkaan on panostettu, jotta johtaminen sujuisi entistä paremmin.

– Esimerkiksi auton yhteydet on varmistettu siten, että ne toimivat myös syrjäseuduilla. Autoon saadaan muun muassa laajakaistayhteys, Kokko kertoo.

Raskaan liikenteen valvontaan uusi vaaka-auto

Raskaan liikenteen valvontaan suunnattu uusi vaaka-auto on mukana poliisihallituksen pilottihankkeessa. Hankkeessa ovat mukana Oulun poliisilaitoksen lisäksi Lapin, Itä-Suomen ja Helsingin poliisilaitos.

Uuden sukupolven vaaka-auto

 • Alusta Mercedes-Benz Sprinter 319 CDI 4x4 140 kW, 3880 kg
 • Vanha vaaka-auto ei poikkea normaalista VW Transporterista
 • Poliisihallitus tehnyt päätöksen neljästä vaaka-autosta
 • Hankintamäärä tässä vaiheessa 4kpl, vanhempia vaaka-autoja Suomessa yhteeensä 30 kappaletta
 • Auton kuljettamiseen vaaditaan vähintään C1-luokan ajo-oikeus
 • Tarkoitettu erityisesti raskaan liikenteen valvontaan partioille
 • Kaikki nykyaikaiset poliisitoiminnan perusvarusteet sekä raskaan kaluston valvontaan omat erikoisvälineet mm. uusi vaakapatteristo

Törmäsen mukaan tarve uusille vaaka-autoille syntyi, koska nykymallin vaaka-autossa tila ja kantavuus eivät enää riitä. Esimerkiksi vaakapatteristot ovat kasvaneet ja raskaan liikenteen erityisvalvontaan liittyvät erityisvälineistöt vievät enemmän tilaa ja tuovat painoa.

Vanhempi konstaapeli Antti-Jussi Ollikkala on hänkin yksi ajoneuvon käyttäjistä. Ollikkalan mukaan uusi ajoneuvo on tilavampi ja paljon korkeampi, joten tavaroita ja työkaluja on helpompi ottaa käyttöön. Autolla on ajettu pian kuukauden päivät.

– Uudessa autossa enemmän kantavuutta, joten pystytään ottamaan enemmän tavaraa kyytiin ja se toimii paljon paremmin eri keleillä. Auto on oikein mukava ajettava ja tuntee, että huonommallakin kelillä sillä on koko ajan tasainen kyyti.

– Ohjaamo on myös korkeammalla, joten nähdään paljon paremmin kun tulee enemmän istumakorkeutta.

***

0:42

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja