Modernit rakennukset aiheuttavat ihmisille päänsärkyä ja jopa epileptisiä kohtauksia – aivot eivät pidä "luonnon säännön" rikkomisesta

Psykologian professorin mukaan nykyarkkitehtuurissa tulisi ottaa huomioon ihmisen aivojen kyky havainnoida ympäristöä.

Tällä hetkellä hieman yli 4 miljardia ihmistä eli yli puolet koko maapallon väestöstä asuu kaupungeissa. Sen vuoksi ei ole täysin yhdentekevää, miten kaupungin rakennukset on suunniteltu.

Rakennusten suunnittelussa on suoria terveysvaikutuksia esimerkiksi huoneilman laadun kautta tai suojautumissa luonnon olosuhteilta, kuten maanjäristyksiltä tai myrskyiltä. Hieman yllättävämpänä voivat tulla vaikutukset rakennusten pintojen visuaalisessa muotoilussa.

Essexin yliopiston psykologian professori Arnold J. Wilkins on tutkinut esimerkiksi valon ja muotojen vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Hänen The Conversation -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan todetaan, että nykymaailmassa arkkitehtuuri on noin sadan vuoden kehityksen aikana alkanut suosia yhä enemmän toistuvia kuvioita esimerkiksi ikkunoissa, portaikoissa, seinissä ja kaiteissa.

Tällaisia raitoja muodostavia kuvioita ei esiinny samalla tavalla luonnossa, joten niiden käsittely on aivoille raskaampaa ja niiden katselu tuntuu usein epämiellyttävämmältä.

Migreeniä sairastavat alttiimpia oireille

Jotkut kuviot, kuten raidat matoissa ja rullaportaiden urat, voivat laukaista päänsärkyä, migreeniä ja jopa epileptisiä kohtauksia.

Tutkijoiden mukaan tällaiset toistuvat kuviot rikkovat niin kutsuttua "luonnon sääntöä".

Ihminen hahmottaa paksuja ja kapeita raitoja eri tavoin. Luonnossa niitä esiintyy samaan aikaan eri muotoisia, kokoisia ja suuntaisia, joten toistuvia raitakuvioita ei pääse samalla tavalla syntymään. Silloin aivojen on helpompi käsitellä niitä.  

Tutkijat huomasivat myös, että tällaisten luonnon sääntöä rikkovat näkymät vaikuttivat myös aivojen hapentarpeeseen. Kun ihmiset katsovat näitä kaupunkimaisemia, aivot tarvitsevat enemmän happea. Tutkijoiden mukaan se voi selittää, miksi se voi laukaista päänsäryn.

Migreeniä sairastavat ovat vaikutukselle alttiimpia, sillä heillä aivot reagoivat voimakkaammin hapenpuutteeseen.

Wilkins ehdottaakin, että arkkitehtien ja suunnittelijoiden tulisi ottaa huomioon toistuvien kuvioiden vaikukset terveyteen.

Toistuvia kuvioita ei pysty, eikä tarvitsekaan kokonaan jättää pois, mutta pelkästään ulkonäön tähden niitä ei kannattaisi turhaan lisätäkään, professori kirjoittaa.  

Lue myös:

    Uusimmat