Mobiilisovellus paljastaisi koronalle altistumisen – Oikeusasiantuntija: "Vaatinee poikkeusta perustuslakiin"

Hallitus vääntää huomenna rajoituksista, mutta normaaliin ei palata aikoihin – näin Suomi pääsee lopulta eroon poikkeustilasta 18:21
Hallitus vääntää huomenna rajoituksista – Normaaliin ei palata aikoihin

Valtiosääntöoikeusasiantuntija, julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen Tampereen yliopistosta sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa, että korona-altistuksesta kertovaan mobiilisovellukseen liittyy vaikeita oikeudellisia kysymyksiä.

Oikeudelliset haastavat kysymykset liittyvät esimerkiksi henkilötietojen suojaan ja erilaisten tietolähteiden yhdistämiseen.

Pauli Rautiainen pitää todennäköisenä, että sovelluksen käyttöönottoon liittyvää lainsäädäntöä ei voi hyväksyä kaikilta osin normaalisti vaan se vaatii poikkeusta perustuslaissa määriteltyihin perusoikeuksiin.

Rautiaisen mukaan on myös otettava huomioon valtioiden rajat ylittävä liikkuvuus, joten asia vaatii ratkomista EU-tasolla.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti arvioi tänään Ylellä, että sovellus olisi tiukoin ehdoin toteutettuna parempi vaihtoehto kuin laajat yleisrajoitukset. Hallituksen mukaan sovelluksen käyttö perustuisi vapaaehtoisuuteen. Pöysti pitää sovellusta on hyväksyttävänä, jos se toteutetaan EU-komission suosituksiin perustuen eli minimoimalla henkilötietojen käsittely.

Sovellus antaisi Pöystin mukaan mahdollisuuksia lieventää liikkumisrajoituksiin liittyviä yleisrajoituksia, koska se antaisi mahdollisuuden ilmoittaa, jos ihminen on altistunut koronavirukselle.

Lue myös:

    Uusimmat