Professori tyrmää ajatuksen eristää rokottamattomia Suomessa Itävallan tapaan – esiin nousee kaksi lievempää keinoa

Suomen asiantuntijat eivät lämpene rokottamattomien kotiarestille –"Pakkorokotus kotiarestia kevyempi" 2:17
Professori tyrmää ajatuksen eristää rokottamattomia Suomessa Itävallan tapaan

Suomeenkin toivotaan järeämpiä toimia tautitilanteen hillitsemiseksi, mutta Itävallan kaltaiseen kotiarestiin asiantuntijat eivät usko.

Itävalta on aloittanut tänään ensimmäisenä EU:ssa maanlaajuisen vain rokottamattomia koskevan koronasulun. Teoriassa Suomessakin voitaisiin säätää rokottamattomiin kohdistuva sulkutila, mutta asiantuntijat pitävät sitä hyvin epätodennäköisenä. 

– Tuskin onnistuisi. Näitä rajoitustoimia on Suomessa yritetty, mutta ne ovat kohdanneet valtiosääntöisiä haasteita, kertoo julkisoikeuden professori Tomi Voutilainen Itä-Suomen yliopistosta. 

Rajoitukset vaikuttaisivat rokottamattomien ryhmässä niin työssäkäyntiin kuin vaikkapa opetukseen osallistumiseen. 

– Jouduttaisiin painottelemaan myös perusoikeuksien välillä.

Lievemmät keinot ensin

Lääke- ja terveydenhuolto-oikeuteen erikoistunut asianajaja Klaus Nyblin korostaa, että kevyempiäkin rajoituksia on vielä käytettävissä. 

– Kun tehdään pitkälle meneviä puuttumisia ihmisten perusoikeuksiin, täytyy ensin miettiä, onko lievempiä keinoja tehtävissä. Tämän asian osalta niitä on vielä työkalupakissa, kertoo Nyblin.

Työkalupakissa on muun muassa koronapassin laajentaminen, joka nyt jo vapauttaa rokotetut esimerkiksi ravintolarajoituksilta. 

Lisäksi tartuntatautilaki mahdollistaa tarvittaessa pakkorokotuksetkin, huomauttaa HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen

– Meillä on lainsäädännössä kuitenkin valtioneuvostolla mahdollisuus määrätä pakollinen rokotus, jos epidemiatilanne on kovin vakava. Mielestäni se olisi paljon kevyempi toimenpide, kuin se, että määrättäisiin ihmisiä käytännössä kotiarestiin, sanoo Lehtonen. 

Lue myös:

    Uusimmat