Mainos

Mobiilimaksaminen on vielä pienen piirin juttu – Suomessa ollaan silti monessa asiassa Euroopan maita edellä

7:40

Maksuturva Groupin toimitusjohtaja Mikael Smeds ja Suomen Pankin rahahuolto-osaston osastopäällikkö Päivi Heikkinen pohtivat käteisen ja mobiilimaksamisen suhdetta Huomenta Suomessa. 

Uudet maksutavat ovat tavoittaneet erityisesti nuoremmat sukupolvet, arvioi Maksuturva Groupin toimitusjohtaja Mikael Smeds Huomenta Suomessa. 

– Vähitellen meidän keskuudesta poistuu vanhempia sukupolvia, nuoremmat eivät välttämättä suosi käteistä.

Mobiilimaksaminen on vielä pienen piirin juttu. Maksuturvan Smeds arvioi, että noin prosentti maksuista tapahtuu tällä hetkellä mobiilivälitteisesti. Mobiilimaksamisella viitataan älypuhelimella tai tabletilla tapahtuvaan maksutapahtumaan. 

– Kun teknologia on kypsä, applikaatioille (sovelluksille) on paikkansa, Smeds summaa.

Isompaa kuvaa tarkastellessa Suomessa ollaan useissa asioissa muita Euroopan maita edellä. Suomi kuuluu Hollannin ja muiden Pohjoismaiden mukana niin sanottujen kehittyneiden sähköisen maksamisen maihin.

– Euroopassa on edelleen paljon ihmisiä, joilla ei ole pankkitiliä, Päivi Heikkinen Suomen pankista muistuttaa.

Heikkinen allekirjoittaa Smedsin näkemyksen uusien maksutapojen kuten mobiilisovelluksen välityksellä tapahtuvan maksamisen monimuotoistumisesta, mutta käteisen katoamiseen hän ei usko.

Esimerkiksi S-ryhmän liikkeissä kolmasosa ostoksista maksetaan edelleen käteisellä.

Heikkinen arvioi, että mobiiliostotilanteissa on vaarana, että ostotilanteessa voi vahingossa käydä niin, että ostoksia tulee tehtyä enemmän kuin olisi ollut varaa. 

Kysymykseen käteisen ja uusien maksutapojen suhteesta liittyy myös kysymys esimerkiksi henkilötietojen turvallisuudesta. Tammikuussa voimaan tulleen uuden maksulain mukaan pankit ovat jatkossa velvollisia avaamaan rajapintansa muille toimijoille. 

Samalla palveluihin tulee enemmän tarjoajia, mutta Suomen pankin Heikkinen muistuttaa palveluiden muuttuessa talouslukutaidon merkityksestä.

– Innovaatioille on tilaa. Kääntöpuolena on se, kenelle antaa omat henkilötietonsa. Talouslukutaitoa tarvitaan entistä enemmän.

Katso oheiselta videolta koko keskustelu aiheesta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.