Mainos

Mobiililaitteet jyränneet kiinteän netin ohi – näin huikea summa bisneksessä liikkuu

Internetistä on OECD:n tutkimuksen mukaan tullut sekä miljardiluokan liiketoimintaa että elintärkeä osa globaalia taloutta.

Verkkoviestinnän nopean leviämisen taustalla on mobiililaitteiden läpilyönti markkinoilla. Älypuhelimet, erilaiset kannettavat tietokoneet ja muut päätelaitteet ovat viidessä vuodessa ohittaneet vauhdilla kiinteän verkon internetin.

Teollisuusmaiden langattomien laajakaistaliittymien määrä nousi viime vuoden lopussa jo 667 miljoonaan. Se oli yli kaksi kertaa suurempi kuin kiinteiden laajakaistaliittymien määrä.

Tietotekniikkaan 3400 mrd. euroa

Tietotekniikkaan eli informaatio- ja kommunikaatioteknologian tuotteisiin ja palveluihin käytetään OECD:n ennusteen mukaan tänä vuonna maailmanlaajuisesti hieman yli 4400 miljardia dollaria eli vajaat 3400 miljardia euroa.

Yli puolet ICT-markkinoista on kommunikaatiopalveluja ja välineitä. Tietokonepalvelujen osuus kokonaismarkkinasta on viidennes, tietokoneiden 12 prosenttia ja tietokoneohjelmistojen 9 prosenttia.

Seuraavaksi verkottuvat laitteet

Langattomat yhteydet laukaisivat internetin kiihtyvään kasvuun. Edessä on vielä mittavampi vallankumous, kun verkottuminen laajenee koneiden ja laitteiden väliseksi. Kaikkialla toimivat kiinteät ja langattomat verkot mahdollistavat internetin kolmannen aallon, laitteiden välisen verkottumisen.

Ericssonin ennusteen mukaan maailmassa on vuosikymmenen lopussa 50 miljardia internetiin kytkettyä mobiililaitetta. Internetiin liitettyjen laitteiden kokonaismäärä voi nousta 500 miljardiin.

Luvut saattavat tuntua suurilta, mutta ne ovat perusteltuja. Esimerkiksi uusien autojen varustamien kommunikaatiomoduulilla nostaisi niiden määrän 700 miljoonaan vuosikymmenen lopussa. Jo tänään lukuisat laiteet kopiokoneista, hisseistä ja sähkömittareista monenlaisiin muihin koneistoihin ja teknisiin järjestelmiin ovat verkossa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.