MM-kisoissa katastrofin ainekset – Nuorten Leijonien GM kertoo säännöstä, jonka varjolla turnaus voidaan keskeyttää

Nuorten Leijonien GM Kimmo Oikarinen haluaa uskoa MM-kisojen turvalliseen läpivientiin, mutta myöntää, että mitä tahansa voi vielä tapahtua.

Nuorten MM-kisat kokivat valtavan iskun tiistaina, kun Yhdysvaltojen pelaajistossa todettiin kaksi koronatapausta, ja joukkueen ottelu Sveitsiä vastaan piti perua kokonaan.

Yhdysvaltojen on määrä kohdata Ruotsi paikallista aikaa keskiviikkoiltana, mutta tällä hetkellä kukaan ei tiedä, pystytäänkö ottelu järjestämään. Jos MM-kisojen hallitsevan mestarin riveistä löydetään lisää koronatartuntoja, Ruotsi-ottelun lisäksi koko joukkueen turnaus on uhattuna.

Nuorten Leijonien GM Kimmo Oikarinen suhtautuu tilanteeseen toistaiseksi yllättävänkin levollisesti. Hänen mukaansa Suomen joukkueesta kaikki ovat tällä hetkellä terveenä.

– Meidän testit ovat näyttäneet negatiivista. Me olemme terveinä ja valmiina Tshekki-otteluun, Oikarinen informoi MTV Urheilulle.

Kisojen direktoraattiin kuuluvan Oikarisen mukaan Yhdysvaltojen koronatapaukset johtivat tiivistunnelmaisiin keskusteluihin kollegoiden kanssa.

– Mietittiin, miten turnaus pystytään viemään turvallisesti läpi ja päästään täältä kaikki myös aikanaan turvallisesti pois.

– Uskon, että se onnistuu. Yhdysvaltojen GM John Vanbiesbrouck totesi, että he toivovat, että nämä testitulokset ovat vääriä positiivisia, jolloin joukkueessa ei olisi koronaa ja jatkettaisiin normaalisti, Oikarinen sanoo.

Toinen ja huomattavasti synkempi skenaario olisi Yhdysvaltojen putoaminen pois turnauksesta joukkueen sisällä riistäytyneen tartuntatilanteen vuoksi.

Vastaavanlainen uhka leijuu omikronmuunnoksen levitessä tietenkin myös muiden joukkueiden yllä. Oikarinen selvittää, missä tapauksessa MM-turnaus jouduttaisiin viimeistään viheltämään poikki.

– Se on siinä vaiheessa mahdollista, jos ei ole kahdeksaa joukkuetta kahdeksan parhaan sakissa. Mikäli joukkueita putoaa matkalta koronan takia, ja jää vain seitsemän joukkuetta, säännöt sanovat, että turnaus täytyy silloin keskeyttää, Oikarinen kertoo.

–  Lähtökohta on se, että kun kahdeksan joukkuetta on jäljellä, voidaan turnaus vielä pelata.

Tieto testauksesta muuttuu

Oikarinen muistuttaa, että arvaamattomina aikoina kaikki on tällä hetkellä mahdollista. Muun muassa tieto turnauksen testikäytännöistä on muuttunut jatkuvasti matkan varrella.

– Mehän periaatteessa olemme samanlaisessa kuplassa kuin viime vuonna, mutta edelleenkään ei tiedetä, ketä testataan ja niin edespäin. Se on haastava asia. Huomenna direktoraatin kokouksessa tästä varmasti tullaan keskustelemaan, Oikarinen luotaa.

Lue myös:

    Uusimmat