MM-jalkapallossa mullistava uudistus – erotuomaripomo avaa, mistä videotuomarijärjestelmässä on kyse

MM-kisojen videotuomarit – hitti vai huti? 7:05

Jalkapallon MM-kisoihin ensimmäistä kertaa mukaan otettu VAR-järjestelmä on puhuttanut tämän vuoden kisojen aikana. Suomen Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä selvitti Huomenta Suomen haastattelussa, mistä on oikein kyse.

Katso pääkuvan videolta mistä VAR-järjestelmässä on kyse ja miten se on otettu vastaan jalkapallossa.

VAR eli Video Assistant Referee tarkoittaa 33 kameran järjestelmää, jonka kuvavirtaa seuraavat neljä tuomaria. Kyseistä järjestelmää on käytetty parhaillaan käynnissä olevissa MM-kisoissa jo useaan otteeseen.

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä selventää VAR-järjestelmän käyttöä ja tarkoitusta.

– Tilanteita, jotka VAR:n kautta tarkistetaan, on neljä. Maali ja sen oikeellisuus, rangaistuspotkutilanteet, suorat punaiset kortit ja pelaajan tunnistaminen niin, että kortit pystytään kohdistamaan oikeille pelaajille, Hyytiä kertoo.

Epäselvät tilanteet aiheuttavat tarkistuksen, josta tieto etenee VAR-tuomarien kautta aina päätuomarin korvaan asti.

– Tuomari saa tiedon, että tilannetta tarkistetaan ja pistää pelin sopivalla hetkellä poikki näyttäen korvaansa, mikä toimii merkkinä VAR-tarkistukselle. Sen jälkeen hän saa mielipiteen VAR-tuomareilta, minkä perusteella hän voi tehdä päätöksen. Jos tuomari ei saa ihan absoluuttista mielipidettä, hän voi mennä katsomaan omalta monitorilta tilanteen ja tehdä päätöksensä, Hyytiä selventää.


Lue myös:

    Uusimmat