Miten Turkki suhtautuu Suomen Nato-hakemukseen huippukokouksessa? "Kun Biden tulee, niin kaikki suhtautuvat kokoukseen eri tavalla "

Toteutuuko läpimurto Naton huippukokouksessa? – Risto E.J. Penttilä kertoo 3:40
Toteutuuko läpimurto Naton huippukokouksessa? – Risto E.J. Penttilä kertoo.

Ensi viikolla järjestettävässä Naton huippukokouksessa selviää, kuinka Suomen Nato-jäsenyys etenee. Esteleekö Turkki vai tapahtuuko läpimurto? 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Läpimurto olisi tietenkin se, että Turkki suostuisi hyväksymään Suomen ja Turkin kandidaattiaseman, sanoo MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä.

Penttilästä näyttää mahdolliselta, että Turkki voisi hyväksyä Suomen ja Ruotsin liittyvän Natoon. Penttilästä Suomen rooli huippukokouksessa on kuitenkin tosiasiassa kandidaattijäsenen rooli, sillä kaikki muut Nato-maat ovat antaneet hyväksyntänsä Suomen jäsenhakemukselle. 

– Vielä viikko-pari sitten näytti siltä, että se on täysin mahdotonta, mutta nyt se näyttää mahdolliselta. Syy siihen on, että Turkin presidentti Erdogan tarvitsee suuren näyttämön tehdäkseen myönnytyksiä ja Nato tarvitsee jonkin merkittävän hyvän uutisen. Eli tässä intressit kyllä nyt kohtaavat.

Penttilän mukaan kyseessä on historiallinen hetki, jos läpimurto tapahtuu, sillä se laukaisisi liikkeelle hyväksymisprosessin kaikissa Nato-maissa.

Yhdysvalloista tukivartta

Penttilä toteaa ykskantaan, että läpimurto voisi syntyä sillä, että Yhdysvallat osallistuisi neuvotteluihin. Hänen mukaansa Yhdysvallat on merkittävä ratkaisija Suomen ja Ruotsin kannalta.

– Kun (Yhdysvaltain presidentti) Joe Biden tulee paikalle, niin kaikki suhtautuvat kokoukseen eri tavalla. Jos kävisi niin, että Biden on valmis antamaan Turkille myönnytyksiä niin, se on juuri se, mitä on odotettu.

Penttilän mukaan luvassa on ”aivan mahdottomia” kulissikeskusteluita suhteuttaen siihen, kuinka Turkki on toiminut aikaisemmin.

Esimerkiksi Penttilä nostaa vuoden 2009 tapahtumat, kun tanskalaisesta Anders Rasmussenista oli tulossa Naton uusi pääsihteeri. Turkin silloinen presidentti Abdullah Gül kieltäytyi tukemasta Rasmussenin nimitystä. Turkin selitys oli, että Rasmussen oli epäsuosittu islamilaisissa maissa.

Mitä, jos läpimurtoa ei tulekaan? 

MTV Uutisten toimittaja Eerikki Pitkänen kysyi Penttilältä vielä, että olisiko se mahdollista, ettei Suomea ja Ruotsia hyväksyttäisikään jäseniksi Natoon.

– Kyllä Suomi ja Ruotsi pääsevät Natoon, aikataulusta on kysymys.

Tuleva aikataulu on Penttilän mukaan myös nopea, jos ja kun läpimurto tapahtuu.

– Se menee kyllä sitten todella nopeasti. Sanoisin, että ennen vuoden loppua olemme jäseniä. Suomen kannalta muita esteitä kuin Turkki ei ole näkyvissä.

Lue myös:

    Uusimmat