Miten tulee toimia, jos ohiajava auto roiskauttaa loskat päälle jalkakäytävällä kulkiessasi?

Kysy liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi

Kysymys: Miten tulee toimia, jos ohiajava auto roiskauttaa loskat päälle jalkakäytävällä kulkiessasi?

Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen:

Rajun pakkasjakson jälkeen ainakin Etelä-Suomessa lentää taas kura. Sade- ja sulamisvedet kerääntyvät tien monttukohtiin. Mikäli autoilija ajaa vauhdilla vesilammikkoon, lentää kuravettä kaaressa kaikkialle lähiympäristöön. Tällöin myös jalankulkijat ovat vaarassa saada osansa. Näinpä esitetty kysymys on varsin ajankohtainen.

Rekisterinumero talteen

Roiskimisen uhriksi joutuneen jalankulkijan on pyrittävä tunnistamaan häntä kaltoin kohdellut ajoneuvo eli sen rekisterinumero pitäisi saada ylös. Rekisterinumeron avulla auton omistajan tai haltijan selvittäminen on nykyään melko yksinkertaista. Tiedon saa vaikka numerotiedusteluun soittamalla. Mikäli joku sivullinen näkee tapahtuneen, kannattaa hänen yhteystietonsa ottaa ylös. Silminnäkijälausunnosta ei ole ainakaan mitään haittaa.

Sovinnon hierominen

Kun roiskineen auton omistajan tai haltijan yhteystiedot ovat selvillä, roiskimisen kohteeksi joutuneen jalankulkijan tulisikin ottaa yhteyttä häneen ja tiedustella, aikooko hän korvata vahingot itse vai vierittääkö korvauksen vakuutusyhtiölle. Mikäli haltija ei tee ilmoitusta vakuutusyhtiöön, voi jalankulkija tehdä sen myös itse. Vaakutusyhtiö opastanee asiassa tarvittaessa.

Jos asia ei etene sovinnolla, on siitä syytä tehdä rikosilmoitus. Tiedossani ei ole yhtään tapausta, että roiskijasta olisi tehty rikosilmoitus – se ei kuitenkaan tarkoita, ettei näin olisi tapahtunut. Usein kuitenkin roiskittu jalankulkija pesee ja kuivattelee vaatteet kotona omatoimisesti viemättä asiaa sen enempää eteenpäin.

Tuntematon ajoneuvo

Mikäli jalankulkija ei saa talteen roiskineen ajoneuvon rekisteritunnusta, jää ajoneuvo tuntemattomaksi. Tällöin omaisuusvahingoille ei löydy maksajaa. Mahdolliset tuntemattoman ajoneuvon aiheuttamat henkilövahingot korvaa yleensä Liikennevakuutuskeskus.

Mitä laki sanoo roiskimisesta, mitä sanktioita voi seurata?

Tieliikennelaki määrittelee selkeästi, että vastuu asiassa on autoilijan.

Yleinen varovaisuusvelvollisuus

TLL 3 §:ssä todetaan, että tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienkäyttäjä ei saa tarpeettomasti estää tai häiritä liikennettä.

Tilannenopeus

Sen lisäksi TLL 23§:ssä todetaan, että kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti lian tai soran roiskumiselle alttiiksi.

Varovaisuus kevyttä liikennettä kohtaan

Myös TLL 30 § sivuaa tätä asiaa. Sen mukaan ajoneuvon kuljettajan on kohdatessaan tai ohittaessaan jalankulkijan, polkupyöräilijän tai mopoilijan annettava tälle ajoneuvon koko ja nopeus huomioon ottaen turvallinen tila tiellä.

Sanktiot

Jos sopuun päästään roiskijan ja roiskitun kesken, rajoittuu korvausvelvollisuus yleensä pesulakuluihin. Mikäli asian selvittelyyn tarvitaan poliisin apua, saatetaan roiskijalle antaa rangaistusmääräys ja päiväsakkoja pesulakulujen lisäksi.

 


Lue myös:

    Uusimmat