Miten tuhoisa tornado syntyy?

Tornadot aiheuttavat vuosittain suuria tuhoja maailmalla.

Tornadot liittyvät voimakkaisiin sade- ja ukkoskuuroihin tai supersolu-ukkosiin. Supersolu-ukkoset ovat rajuja ukkoskuuroja, jotka voivat kestää tunteja.

– Supersolu-ukkoset ja tornadot syntyvät, kun lämmin ja kostea ilma kohtaa ylempänä ilmakehässä olevan kylmän ilman. Tornado on suppilonmuotoinen, pilvestä maahan ulottuva pyörre, jossa tuuli puhaltaa tuhoisalla voimakkuudella pyörteen keskuksen ympäri. Sellainen voi syntyä, jos tuuli puhaltaa eri korkeuksissa eri nopeuksilla ja eri suuntiin, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tornadot aiheuttavat usein suuria tuhoja esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Bangladeshissa. Tornadojen yhteydessä voi esiintyä voimakkaiden tuulenpuuskien lisäksi rankkoja sateita, rajua salamointia ja rakeita.

– Esimerkiksi Yhdysvaltojen Keskilännessä Teksasista Dakotaan olosuhteet ovat otolliset tornadoille, kun Meksikonlahdelta pääsee virtaamaan lämmintä ja kosteaa ilmaa ja pohjoisesta Kalliovuorilta kylmää ilmaa.

Tornadon halkaisija voi olla kymmenestä metristä aina yli kilometriin asti. Suomessa vastaavaa ilmiötä kutsutaan trombiksi, mutta täällä trombien halkaisijat ovat yleensä vain 10-50 metriä. Suomessa trombeja havaitaan reilu kymmenen vuosittain.

– Suppilopilviä voi joskus nähdä pilvien alareunoilla. Tornadoksi tai trombiksi niitä kutsutaan kuitenkin vasta, kun ne ulottuvat maahan tai veden pinnalle asti, sanoo Aleksi Jokela.

Tornadojen voimakkuus ilmoitetaan Fujita-asteikolla F0-F5, jossa F5 kuvaa voimakkainta tornadoa.

Katso videolta selitys, miten tornado syntyy.

Lue myös:

    Uusimmat