Suomen sää näytti hurjan puolensa – Kuvat: Komeita vesipatsaita nähty saaristossa

MTV Uutiset sai tiistain aikana useita yleisön kuvia ja ilmoituksia trombeista. Veden yllä olevia trombeja kutsutaan vesipatsaiksi.

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo, että vesipatsaista on ilmoitettu ainakin Korppoon ja Utön edustalta. Vesipatsaan synnyn laukaisee meriveden ja ilman välinen lämpötilaero sekä ilman pyörteisyys.

– Tyypillisesti niitä havaitaan loppukesästä, mutta niitä voi muodostua aikaisemminkin, jos ilma on merivettä kylmempää tai olosuhteet ovat muuten suotuisat.

Mäntykannaksen mukaan merialueilla vesipatsaita voi syntyä myös ”viattomien” näköisten pilvien yhteyteen, eikä tummia ukkospilviä tai sadetta välttämättä tarvita.

Meteorologin mukaan vesipatsaat aiheuttavat hyvin harvoin vahinkoa ja ne ovat melko hidasliikkeisiä. Sen sijaan maalla syntyvät trombit voivat joskus aiheuttaa tuhoja, jos ne osuvat esimerkiksi asutuksen keskelle.

USA:ssa tornado raivaa kaiken tieltään

Suomalaismediassakin kerrotaan vuosittain Yhdysvalloissa esiintyvistä äärimmäisen voimakkaista tornadoista. Markus Mäntykannas kertoo, että tornadot ja trombit ovat sama asia. Euroopassa käytetään trombinimitystä, mutta muualla maailmalla puhutaan tornadoista.

Meteorologin mukaan tornadot tai trombit luokitellaan voimakkuudeltaan kuusiportaisella Fujita-asteikolla. Suomessa esiintyy yleensä luokkien 0 ja 1 trombeja, joissa tuulennopeudet jäävät alle 50 metriin sekunnissa.

– Yhdysvalloissa voi esiintyä luokan 4 ja 5 tornadoja, joissa tuulennopeudet ovat yli sata metriä sekunnissa. Ne voivat saada paljon tuhoa aikaan ja raivaavat käytännössä kaiken tieltään, Mäntykannas kertoo.

Mäntykannas kertoo, että USA:ssa tornadot voivat esimerkiksi nostaa autoja ilmaan, repiä puita juurineen tai tuhota kokonaisia rakennuksia.

Yhdysvaltojen tornadoalueilla vallitsee meteorologin mukaan otolliset olot, sillä etelästä Meksikonlahdelta tuleva kuuma ja kostea ilma kohtaa Kanadasta tulevan viileän ilman sekä lännestä puhaltavan kuuman ja kuivan ilman kanssa.

Eniten tornadoja esiintyy Yhdysvaltain keskiosissa. Myös maan laajat tasangot edesauttavat äärimmäisten pyörteiden syntymistä.

Euroopassa voimakkaimmat trombit ovat Markus Mantykannaksen mukaan usein luokkaa 3 ja 4. Voimakkaampia trombeja esiintyy Meteorologin mukaan etenkin Benelux-maissa, Ranskassa ja Saksassa. 

Tältä näyttää seuraavien päivien sää:

​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat