Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla

Miten tehokas bodypump-tunti on? Testasimme lämpökameran avulla 2:08

Kun hikoilet jumppatunnilla, tekevätkö lihaksesi oikeasti töitä? Testasimme lämpökameran avulla, miten bodypump-tunti vaikuttaa!

Testasimme lämpökameran avulla, miten kuuma bodypump-tunnilla tulee. Tunnilla treenasivat sekä aloittelija että bodypumpin harrastaja. Katso videolta, miten tunti vaikutti!

"Video näytti esimerkiksi hauiksissa, että lihakset olivat töissä"

Tuntia vetävän Kirsi Alm-Siiran mukaan treeni näytti lämpökameran kuvissa yhtä tehokkaalta kuin hän oletti.

– Oli yllättävää, miten selkeästi video näytti esimerkiksi hauiksissa, että lihakset olivat töissä, Alm-Siira sanoo.

Bodypump-tunnilla koko kroppa käydään läpi eri liikkein.

– Monissa liikkeissä, esimerkiksi askelkyykyssä ja kyykyssä, keskivartalo on mukana liikkeen tekemisessä. Hauisliikkeissäkin täytyy vatsa pitää piukkana, Alm-Siira kertoo.  

– Videossa yllätti se, että olimme kaikki loppukuvassakin aika lämpimiä, vaikka hauisten treenaamisesta oli tässä vaiheessa jo minuutteja. Kaikkien kädet hehkuvat edelleen oransseina!

Mutta mitä videosta voi päätellä – vai voiko mitään? Otimme videosta kuvakaappauksia, jotka lähetimme asiantuntijalle!

Erikoistutkija Sirkka Rissanen, voiko videon kuvista päätellä jotakin siitä, mihin lihasryhmiin kyseiset liikkeet tehoavat?

– Mielenkiintoinen kuvasarja! Paljaalla iholla näkyisi olka- ja kyynärvarsien ihon lämpötila olevan lämmin (oranssia, keltaista ja vaaleaa väriä). Lämpökuvassahan näkyy sekä ihon pintaverenkierron vilkastuminen että mahdollisesti lihaksen aktivoituminen ja lämpeneminen.

Kaikilla on pitkähköt housut, jotka peittävät jalkojen ihon, ja tästä syystä jalkojen lihasten osuus jää peittoon. Pitkähihainen paitakin haittaa kuvan tulkintaa.

Tässä kuvassa näyttäisi, että vasemmanpuoleisen henkilön isot rintalihakset (pectoralis major) olisivat aktiiviset, ja painon nostaminen kohdistuisi myös sinne. Rintalihakset osallistuvat olkanivelen liikuttamiseen. Jonkin verran lämpimämpiä alueita on myös kyynärvarressa.

Tässä kuvassa keskimmäisellä henkilöllä lämpimämmät ihoalueet ovat kyynärvarren alueella, ja edelleen rintalihasten läheisyydessä.

Toisaalta näyttää siltä, että henkilöt hikoilevat. Hiki iholla haittaa lämpökuvantamista, koska kosteutta on iholla, ja hiki sitoo haihtuessaan lämpöä. 

Voiko kuvista mielestäsi päätellä jotakin siitä, polttaako tunti kaloreita?

– Rasvanpoltto on suurimmillaan yleensä vasta kuntosali- ja lihastreenin jälkeen. Lämpökuvasta en osaa päätellä kalorien kulutusta.

Voiko kuvista mielestäsi päätellä jotakin liikunnan tehosta?

– Tehosta en osaa sanoa, mutta kuvista päätellen hieman lihaksikkaammalla henkilöllä lihakset näyttäisivät tekevän enemmän työtä, joka heijastuu lämpimämpänä ihoalueena.


Lue myös:

    Uusimmat