Miten suljettuihin vankiloihin virtaa jatkuvasti huumeita? "Koko ajan uusia tapoja"

Murharyhmä puhuu vankiloiden huumekaupasta: Miten suljettuihin vankiloihin saadaan tuotua huumeita? 9:12
Murharyhmä puhuu vankiloiden huumekaupasta: Miten suljettuihin vankiloihin saadaan tuotua huumeita?

Vankilassa arviolta 90 prosenttia vangeista käyttää huumeita. Rikospaikan Murharyhmä keskusteli tällä viikolla siitä, miten on mahdollista, että suljettuihin ja valvottuihin vankiloihin virtaa jatkuvasti huumeita.

– Vankiloissa on iso kysyntä ja joku aina keksii keinot, miten huumeita saadaan sisään, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi sanoo.

– Siellä on valtavat markkinat ja suuri kysyntä, kansanedustaja, virkavapaalla oleva rikoskomisario Jari Kinnunen toteaa.

Vaikka vankilat ovat suljettuja ja vartioituja, niihin tulee silti jatkuvasti huumeita. Eri vankiloihin huumeita tuodaan eri tavoin. Vankiloissa on paljon erilaista toimintaa, joka vaatii liikennettä sisään ja ulos. Vankiloissa käy myös erilaista väkeä, vierailijoita ja lisäksi vangit käyvät lomilla. Kaikki tämä mahdollistaa myös huumeiden salakuljetuksen.

– Lisäksi vangit saavat postia, vaatteihin voi ommella, papereihin voi imeyttää, muurien yli saatetaan heittää huumeita ja käyttää droneja. En edes halua avata kovin tarkkaan niitä keinoja, koska toinen puoli miettii koko ajan uusia tapoja tuoda aineita linnaan, Tammi sanoo.

Kehon sisällä kuljettaminen on myös yksi tapa tuoda huumeita vankilaan.

Auton puskuriin piilotettiin huumeita

Helsingin huumepoliisista eläkkeelle jäänyt rikostarkastaja Petri Rainiala muistaa, kun erään kerran vangit saivat huumeita sisään Sörnäisten vankilaan sivullisen autossa.

– Vangeilla on aikaa miettiä keinoja, joten he olivat kiinnittäneet huomiota sivullisen autoon, joka kulki muurien sisäpuolellekin. He soittivat vankilan ulkopuolelle kavereille ja kaverit kätkivät auton puskuriin huumeita. Tämä sivullinen toi huumeet auton puskurin sisällä muurien sisäpuolelle, Rainiala kertoo.

Perhetapaamisissa jopa alaikäiset lapset ovat tuoneet tullessaan huumeita vangille.

– Perhetapaamisia ei valvota. Lapsiin on saatettu piilottaa huumeita ja siinä kun halataan, huumeet vaihtavat omistajaa. Se on valitettavaa, että näitä tapaamisiakin käytetään väärin. Toinen valitettava tapa on se, että alisteisessa asemassa olevan vangin vieraat voivat joutua tuomaan huumeita, jotta vanki pystyy elämään yhteisössä ilman uhkaa, Kinnunen kertoo.

Huumeiden hinnat ovat todella paljon kalliimpia vankiloissa kuin kaduilla.

– Yksi Subutex tabletti maksaa Ranskassa noin 3,5 euroa. Suomen tukkukaupassa hinta on 17-18 euroa ja kadulla yli 20 euroa. Vankilassa saman tabletin hinta voi olla 100-150 euroa tai jopa enemmän, Rainiala kertoo.

– Kun huumeet tulevat sinne vaikeampaan yhteisöön, on selvää, että hinta pomppaa, Kinnunen sanoo.

Katso videolta, miten paljon huumeita saadaan vankilassa kiinni ja miten huumekauppaa rahoitetaan.

Lue myös:

    Uusimmat