Ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmén näkee selvän syyn sille, miksi vangit ovat muita sairaampia

Miksi vangit ovat muita sairaampia? Ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmén kertoo oman kokemuksensa 10:48
Miksi vangit ovat muuta väestöä sairaampia? Ex-rikollinen Mika "Immu" Ilmén kertoo oman kokemuksensa

MTV Uutiset tapasi entisen rikollisen ja sittemmin kirjailijana kunnostautuneen Mika "Immu" Ilménin Helsingin vankilan edustalla. Kysyimme häneltä, miksi vangit ovat sairaampia kuin muu Suomen väestö.

Vangeilla on Suomessa muuta väestöä enemmän pitkäaikaisia sairauksia. Heille on kasaantunut muuta väestöä enemmän monia samanaikaisia sosiaalisia ja terveydellisiä haasteita, esimerkiksi erilaisia päihdeongelmia. 

Asia ilmenee tuoreesta tutkimuksesta, jonka ovat tehneet THL, Rikosseuraamuslaitos ja Vankiterveydenhuollon yksikkö.

THL:n tutkimusjohtaja Mika Rautasen mukaan vankien terveyttä ja hyvinvointia ei ole aiemmin tutkittu näin kattavalla tavalla. Vankien terveyttä ja hyvinvointia on tutkittu viimeksi vuosina 2005–2010.

"Alamaailmassa on sellainen heittopalvelu"

Tutkimuksen lopputulema ei tule Mika "Immu" Ilménille yllätyksenä. Suurin syy vankien erilaiseen sairasteluun on hänen mukaansa huumeet, joita on edelleen liian helppo salakuljettaa vankiloihin. 

– Yleensä niitä heitellään tuosta tasanteelta tennispalloissa, Ilmén kertoo MTV Uutisten haastattelussa samalla viittoen kyseiselle tasanteelle. 

– Alamaailmassa on sellainen heittopalvelu. Se maksaa suunnilleen parisataa euroa, kun tulee heittäjä, joka heittää oikeastaan mitä vaan tilaat, hän jatkaa. 

Ilmén: Itsellä ei ollut mitään valittamista

Vaikka huumeilla itsessään on terveydelle haitallisia vaikutuksia, Ilménin mukaan iso ongelma on neulat, joilla vangit piikittävät itseään. Neuloja on huomattavasti vaikeampaa saada vankiloihin metallinpaljastimien takia, ja siksi moni vanki käyttää samaa likaista neulaa ja taudit leviävät. Juuri huumeneulojen takia todella monella vangilla on C-hepatiitti. 

Hän itse ei ole kärsinyt esimerkiksi päihdeongelmista, sillä hän on absolutisti. Yksinäisyyskään ei kalvanut reilun viiden vuoden vankeustuomion aikana.

– Kun et mokaa mitään, sinun ei tarvitse olla suljetulla osastolla.

– Täytyy sanoa, että minulla ei ollut mitään valittamista. Tuo on ihan hyvä kämppä, jos siellä on kunnolla, Ilmén sanoo ja viittoo takanaan haastatteluhetkellä olevaa Helsingin vankilaa. 

Ilmén onkin sitä mieltä, että vankien sairastelu on lähtökohtaisesti vangin elämäntapojen ja -valintojen syy – vankiloita tai heidän henkilökuntaansa Ilmén ei lähtisi oman kokemuksensa pohjalta syyttämään. 

– Kyllä se syy on ihan itse vangissa. Päinvastoin – he freesaantuvat vankilassa, kun siviili on heille aivan liian jännä paikka. Ollaan koko ajan kamoissa tai jotain, siitä se johtuu, Ilmén toteaa. 

Mitä Ilmén ehdottaa ratkaisuksi? Katso ex-rikollisen haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alussa olevasta videoikkunasta! 

Lue myös:

    Uusimmat