Millaista on seksi vankilassa? Yksityisiä kohtaamisia, mutta myös "huulihölkkää narkkarin kanssa", kertovat sisäpiiriläiset

Millaista on seksi vankilassa? 3:53
Yllä olevalla videolla keskusteluun osallistuneet kertovat rajujakin tarinoita siitä, mitä vankiloiden seinien sisällä tapahtuu.

Vankilan seksikoodisto on heteronormaatiivinen, sanoo kymmenen vuoden kakun istunut Mika "Immu" Ilmén. Vankiloissa voi kuitenkin liikkua melko vapaasti, joten intiimejäkin kohtaamisia voi tapahtua.

Millaista on seksi vankilassa? Suora kysymys sai suoria vastauksia, kun ääneen pääsivät moottoripyöräjengi Cannonballin entinen jäsen, yli 10 vuoden vankeustuomion saanut Mika "Immu" Ilmén, Vankilamyytit-podcastia ex-jengipomo Janne "Nacci" Tranbergin kanssa tehnyt Jone Nikula, ja Riihimäen vankilan vartija Joni Salin.

Keskustelu oli osa SuomiAreenassa nähtyä Vankilamyytit-keskustelua. MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén juonsi ohjelman, jossa käytiin läpi mitkä uskomukset ja myytit vankiloista ovat totta ja mitkä tarua.

Vankilaelämästä kertovissa fiktiivisissä sarjoissa seksikohtaukset, niin romanttiset kuin väkivaltaiset, ovat peruskuvastoa. Mutta millaista on vankien seksielämä tosiasiassa Suomessa?  

Salin muistuttaa, että monissa vankiloissa osastot ovat pitkiä aikoja päivästä avoimia. Vangit voivat kulkea esimerkiksi keittiöissä ja toisensa selleissä melko vapaasti. 

– Joskus aiemmin, jos halusit yksityisyyttä, laitoit pyyhkeen sellin oven päälle, mutta sellainen on mielestäni kadonnut. Eihän se (yksityisyyden haluaminen) laitonta ole, Salin sanoo. 

"Syötäisiin elävältä"

Ilmén sanoo, että vankilan seksikoodisto on "hyvin heteronormaatiivinen", vaikka joku saattaakin joskus harrastaa "huulihölkkää narkkarin kanssa", kuten Ilmén asian muotoilee. 

Rakkautta vankien välillä on hänen mukaansa harvoin – syy seksuaalisten tekojen taustalla on hyväksikäyttö, alistaminen tai kaupanteko esimerkiksi juuri huumeiden saamiseksi. 

– Ei siellä mitään pariskuntina olla. Jos siellä mentäisiin käsi kädessä ympäri linnakkeen pihaa, ne syötäisiin elävältä.  

Tämä tarkoittaa sitä, että samaa sukupuolta olevien pariskuntien perhetapaamiset saattavat olla haasteellisia ja pelottavia vangeille. Toisaalta ne ovat haasteellisia myös vankiloille.

Jos samaa sukupuolta olevat saisivat luvan tavata turvallisuussyistä vankilan ulkopuolella, olisi sillä Ilménin mukaan välitön vaikutus.

– Sen jälkeen koko vankilan siipi on homo ja kaikki haluavat perhetapaamisen kotiin. Niitä käytettäisiin varmasti hyväksi. 

Vankiloissa tapahtuu myös seksuaalista väkivaltaa. Ei ehkä niin paljon kuin mitä TV-sarjoista voisi päätellä, mutta tapahtuu kuitenkin. 

– Yleensä se lähtee lapasesta se homma, kun halutaan kaikin tavoin alistaa toinen ihminen. Siinä muuttuu vanki raiskaajaksi, Ilmén sanoo. 

Ketkä ovat vankilahierarkian kuninkaita ja ketkä pohjasakkaa? Katso vastaus tähän ja muihin vankilamyytteihin videolta.

Onko vankien välillä seksiä ja kuinka huumeita tuodaan vankilaan? Vankilamyytit Suomessa vastaan totuus 37:04

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat