Miten ohitat pyöräilijän maantiellä? "Koukkausmetodi" ei kannata

Pidä ohjausliikkeet maltillisina ohittaessa, kaistaa vaihtaessa ja väistäessä 1:48
Katso myös: Ohittaessa ei hötkyillä! Näin pidät ohjausliikkeet maltillisina ohittaessa, kaistaa vaihtaessa ja väistäessä.

Parasta olisi ohittaa pyöräilijä "kuin auto", mutta osa suomalaisista ei näin tee.

Tien vieressä polkeva pyöräilijä tulee ohittaa turvallisesti. Liikenneturvan kyselyssä paljastui, etteivät kaikki kuitenkaan käytä turvallisinta ohitusmetodia. 

Kyselyyn vastasi yhteensä 2015 henkilöä, joista autoilevia oli 71 prosenttia.

Turvallinen ohitus edellyttää riittävää turvaväliä sivusuunnassa. Nopea koukkaus ohi ei siis ole paras metodi. 

Paras tapa varmistaa pyöräilijän turvallisuus olisi ohittaa hänet "kuin auto", eli siirtyä kokonaan viereiselle kaistalle ohituksen ajaksi. Autoilevista vastaajista 77 prosenttia ohittikin pyöräilijän näin.

Melkein viidesosa ohitti odottamatta turvallista ohituspaikkaa

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista 13 prosenttia ei käyttänyt viereistä kaistaa ohitustilanteessa. 

18 prosenttia kertoi ohittavansa pyöräilijän maantiellä välittömästi odottamatta turvallista ohituspaikkaa. Autoilijan olisi kuitenkin varmistettava, ettei ohitus vaaranna pyöräilijän turvallisuutta. 

– Pelkkä ilmavirta voi saada pyöräilijän horjumaan tai kaatumaan. Ohitus tulee tehdä vain, kun paikka on turvallinen, eli näkemä on riittävä ja vastaantulevaa liikennettä ei ole. Riittävä sivusuuntainen etäisyys saavutetaan käyttämällä viereistä kaistaa, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

– On myös tärkeää ymmärtää, että riittävä turvaväli sivusuunnassa voi tuntua erilaiselta pyörän satulasta katsottuna kuin auton ratista arvioituna.

Näin ohitat pyöräilijän maantiellä

  • Kun huomaat pyöräilijän, ota jalka kaasulta tai kytke vakionopeudensäädin pois
  • Hiljennä vauhtia heti, jos joudut ohittaessasi käyttämään edes osittain samaa kaistaa, minkä reunassa pyöräilijä ajaa.
  • Jätä ohittaessasi kunnon turvaväli. Selkeintä ja pyöräilijälle turvallisinta on ohittaa siirtymällä kokonaan vastaantulevien kaistalle.
  • Odota sopivaa ohituspaikkaa riittävän etäällä pyöräilijästä. Ohita vain turvallisessa kohdassa.

Vinkit pyöräilijälle

  • Maantiellä pyöräilijän paikka on pientareella tai mahdollisimman lähellä tien oikeaa reunaa. Jos piennarta ei esimerkiksi ole tai se on ajokelvottomassa kunnossa, pyöräilijä kulkee ajoradan oikeassa reunassa.
  • Huolehdi näkyvyydestä käyttämällä päiväaikaan kirkasvärisiä vaatteita tai huomioliiviä ja pimeän aikaan heijastinliiviä. Muista myös kunnolliset valot edessä ja takana!
  • Jos autoja alkaa kertyä kapealla ja mutkaisella tiellä perääsi, harkitse jonon päästämistä ohitse sopivassa kohdassa, esimerkiksi bussipysäkillä.

Katso myös: Osaatko ohittaa leveäkaistatiellä? MTV Uutiset opetteli, kuinka harvinaisella tiellä tulee ajaa

Osaatko ohittaa leveäkaistatiellä? MTV Uutiset opetteli, kuinka harvinaisella tiellä tulee ajaa 5:16
Leveäkaistatie voi osua eteen kesäreissulla.

Lue myös:

    Uusimmat