Miten, miksi ja milloin – näin laitat parfyymia oikein

Tekisi mieli kysyä, oletko kenties käyttänyt koko ikäsi hajuvettä väärin? Nimittäin parfyymin laittaminen on suorastaan taitolaji. Suihkitaanko hajuvettä riemulla menemään, tiputellaanko pari hassua tippaa hipiälle vai hierotaanko tuoksua ihoa vasten? Lue vinkit!

Jos suihkit liikaa hajuvettä, tuoksu saattaa aiheuttaa nenän nyrpistyksiä tai niiskutuksia kanssaihmisissä. Jos puolestaan laitatat hajuvettä vain pikkiriikkisesti, saattaa tuoksu haihtua alta aikayksikön. Tietäen oikean tavan laittaa hajuvettä, varmistat, että saat nauttia lempituoksusi tuomista eduista pidempään.

Milloin hajuvettä kannattaa laittaa?

Ihmisen hajuaisti on herkimmillään aamupäivästä, joten suosi makeampia, kevyitä ja hentoja päivätuoksuja aamulla, illan hämärissä puolestaan vahvempia ja seksikkäämpiä iltatuoksuja.

– Vältä voimakkaita hajuvesiä silloin, kun tiedät suuntaavasi tilaisuuteen joka on tupaten täynnä ihmisiä – tai jos tiedät istuvasi aamubussissa pitkän matkan.


Millaisella iholle hajuvettä laitetaan?

Hajuvettä kannattaa lisätä puhtaalle iholle, melkeinpä heti kylvyn, suihkun tai saunan jälkeen. Tuolloin ihohuokoset ovat auki ja iho lämmin.

Jos aikaa kokonaisvaltaiselle suihkuttelulle ei ole, pese huolellisesti ne alueet, johon suunnittelet tai tiedät laittavasi hajuvettä. Pestyäsi ihon, levitä vielä hajusteetonta, samaa sarjaa olevaa tai hajuvetesi kanssa samalle tuoksuvaa vartalovoidetta, sillä parfyymi pysyy pisimpään puhtaalla, kosteutetulla iholla. Mitä kuivempi iho, sitä nopeammin hajuvesi haihtuu. Parhaan – ja tuoksuvimman – tuloksen saat, jos suihkugeeli, vartalovoide ja hajuvesi (ja deodorantti!) ovat samaa sarjaa tai saman tuoksuisia.

– Varo sekoittamasta vahvoja tuoksuja! Jos esimerkiksi peseydyt suihkussa hedelmille tuoksuvalla suihkugeelillä, ei hajuvedeksi kannata valita esimerkiksi voimakkaan myskin tuoksua.

– Jos haluat vain hennomman päivätuoksun, peseydy parfymoidulla suihkugeelillä ja levitä sen jälkeen iholle saman sarjan vartalovoidetta.

– Laita hajuvettä ennen kuin puet päällesi ja laitat korut yllesi. Jotkin hajuvedet voivat jättää jälkensä kankaisiin, metalleihin ja helmiin.


Minne parfyymia suihkutetaan?

Suihkuta parfyymia ranteisiin ja kaulalle – eli sinne missä sykkii pulssi, veri virtaa voimakkaimmin ja iho on lämpimin. Verisuonet ovat ranteen sisäosassa pinnassa, ja syke lähettää tuoksusignaalin iholta voimakkaammin. Muita hyviä paikkoja parfyymille ovat rintojen välissä, korvan takana, kyynärpään sisäpuolella sekä yllättäen myös polven takana ja nilkoissa.

– Jos käytät vahvaa hajuvettä, laita hajuvettä vain tippa molemmille ranteille ja kaulalle.

– Jos käytät hennompaa hajuvettä – kuten Eau de toilettea tai Eau de colognea – suihkuta sitä korvien taakse, rintakehälle, kyynär- ja polvitaipeisiin.

– Jos saat helposti päänsärkyä tai kärsit migreenistä, vältä hajuveden laittamista dekolteen alueelle tai korvien taakse: tuoksu hiipii omaan nenään ja voi aiheuttaa piinaavaa päänsärkyä.

Coco Chanel on aikoinaan sanonut, että naisen tulisi lisätä parfyymia sinne, minne hän haluaisi tulla suudelluksi. Ohje on muutoin kiehtova, mutta ikävä kyllä hajuvesi ei maistu kovin hyvälle.


Kuinka läheltä hajuvettä suihkutetaan? Noin 10–15 senttimetrin päästä.

– On hyvä ottaa nyrkkisäännöksi se, että mitä vahvempi hajuvesi on, sitä kauemmas oma käsi kannattaa suoristaa kun hajuvettä iholleen suihkuttaa.

– Jos haluat vain hitusen tuoksua, voit myös suihkauttaa hajuvettä ilmaan ja kävellä tuoksupilven läpi. Tämä ei kuitenkaan ole kovin budjettiystävällistä: tuoksua menee hukkaan.

Ranteet ristissä? Varo tätä mokaa!

Monille on pinttynyt tavaksi hieroa suihkutettua hajuvettä ranteidensa välissä. Tämä on kuitenkin väärä tapa.

– Parfyymia ei pidä hangata ihoon, jotta herkät tuoksumolekyylit eivät menisi rikki ja tuoksu pysyisi tasapainoisena.

Anna hajuveden mieluummin kuivua rauhassa suihkutettuasi sitä ihollesi.


Liika on liikaa.

Muista, että oman hajuveden haistaa vain hetken aikaa, sillä nenä tottuu tuoksuun nopeasti. Ihmisen vanhetessa hajuaisti huononee ja näin ollen iäkkäämmät naiset ja miehet saattavat suihkutella tuoksua vähän liiankin kanssa.

– Jos hajuvettä tuli tuoksuteltua liikaa, hyvä keino on astua vähäksi aikaa ulkoilmaan, joka neutralisoi tuoksun.

– Toinen kikka on suihkauttaa ilmanraikastinta ilmaan ja astua sen läpi. Ilmanraikastimien tarkoitus on neutralisoida muut hajut, joten se neutraloi myös hajuveden.

Tiesitkö?

– Aivot tarvitsevat noin kymmenen haistelukertaa ennen kuin ne oppivat uuden tuoksun. Kuitenkin voit tuoksutella peräkkäin vain muutamaa hajuvettä, sillä pian aivot väsyvät eivätkä enää ota vastaan signaalia nenästä.

– Parfyymin tuoksu sekoittuu ihosi tuoksun kanssa – toisin sanoen hien. Se mille ihosi tuoksuu, riippuu pitkälti siitä mitä syöt. Syö siis terveellisesti, tasapuolisesti ja juo paljon vettä.

– Muista, että jokaisen "nenä" on uniikki. Meillä kaikilla on omat tuoksumuistomme: yhdelle puskee mieleen kieloista kevät ja kevätsade, toiselle hautajaiset, kolmannelle joulu.

Lähteet: Wikihow.com, Beautynewsnyc.com, Beauty.about.com, Olivia.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja