Miten fiksulta vaikuttava ihminen voi langeta petokseen? Vankilapsykiatri Hannu Lauerma kertoo, miten taitavasti huijarit löytävät ihmisen heikon kohdan

Psykiatri Hannu Lauerma paljastaa huijareiden monet keinot 7:32

Erilaisia huijaustapoja on lukuisia, mutta rikollisen päätarkoitus on kuitenkin aina keinolla tai toisella anastaa uhrin omaisuutta. Yllä olevassa Rikospaikan jutussa perehdytään siihen miten huijarit toimivat. Miten fiksulta vaikuttava ihminen voi langeta petokseen?

Rikolliset vetoat usein auttamishaluun tai uskoon nopeasta ja helposta rikastumisesta. Huijarit voivat lähettää tuhansittain sähköposteja ja toivoa jonkun lankeavan sellaiseen.

Huijausta voidaan kuitenkin valmistella huolellisestikin. Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma ottaa esimerkin pyramidihuijauksista.

– Pyramidihuijauksissa ominaista on se, että kansalaisten sijoittama raha kertyy pyramidin huipulle, mutta sitä jaetaan keskiportaalle maakuntiin sen verran, että on näkyvillä henkilöitä, jotka ovat saaneet neljänsadan prosentin vuosituoton.

– Nämä muodostava esimerkin. Rotary-klubilla veli kertoo toiselle, että näin se vaan kävi ja hänellä on uusi purjevene laiturissa ja bemari alla.

Tällaisessa tilanteessa uhri voi langeta helposti.

– Toisenlaisissa huijauksissa otetaan kohteeksi henkilöt, jotka ovat juuri heikoilla, vaikkapa syöpään sairastuneet.

Myös korkea ikä on seikka, jota huijarit hyödyntävät.

Ihminen voi langeta helpommin petoskuvioon myös silloin, jos hän kokee esimerkiksi keski-iän kriisiä.

– Lakikorkeus on jo ohitettu, mitään elämää suurempaa ole tapahtunut, eikä sellaista ole horisontissa, Lauerma kuvaa haavoittuvaa tilannetta.

– Silloin ihminen voi olla hyvin heikoilla. Hän voi haluta kokea jotain riemastuttavaa tai uskomattoman hienoa. Monella on itsestään sellainen käsitys, että he ovat jääneet elämässä liian vähälle. Ei ole tapahtunut mitään niin jännittävää tai hauskaa kuin elokuvissa tapahtuu.

Huijari iskee tähän kohtaan esimerkiksi lupaamalla äkkirikastumista.

– Varsin moni kansalainen on huijattavissa.

Huijari voi hakea luottamusta klassisella Ruben Oskar Auervaaran -mallilla, jossa näennäisesti jättäydytään uhrin armoille. Tätä luottamusta voidaan hankkia myös mielistelemällä uhria.

Katso lisää aiheesta videolla.

Korjattu Lauerman titteliä otsikossa psykologista psykiatriksi 7.12. klo 9.33.

Lue myös:

    Uusimmat