Poliisi: Rakkaushuijauksen uhri on usein yli 40-vuotias yksinäinen nainen – kuvassa poseeraa komea mies univormussa

Petosrikosten määrät nousivat Länsi-Uudellamaalla viime vuonna. Lisäksi tänä vuonna alkuvuoden aikana nettipetosten määrä on noussut viime vuoteen verrattuna noin 42 prosentilla.


Poliisin mukaan rakkauspetokset ovat yksi nettipetosten ilmentymä. Tyypillinen rakkauspetoksen uhri on yli 40-vuotias nainen, yksinäinen ja aktiivinen sosiaalisen median käyttäjä.
– Rikoksen tekijät ovat yleensä erittäin taitavia käsittelemään ihmisiä sekä sosiaalista mediaa. Hyödyksi käytetään ihmisen luonnollista tarvetta löytää seuraa, rakkautta sekä tulevaisuuden toivoa, poliisi sanoo tiedotteessa.


Poliisin mukaan tyypillinen roolihahmo rakkauspetoksissa on taustaltaan sotilas, lääkäri, insinööri tai esimerkiksi öljynporauslautalla töissä oleva. Tämänkaltaiset ammatit mahdollistavat myös erilaiset rajoitteet normaaliin yhteydenpitoon tai asioiden hoitamiseen. Näissä tilanteissa myös nettirakkauden tai ihastuksen apu on välttämätöntä.
– Roolihahmon kuva on lähes aina internetistä varta vasten etsitty, eli varastettu toisen oikean henkilön identiteetti, kuvan osalta. Kuvassa on luottamusta herättävä komea mies uniformussa, lääkärin työtakissa tai muussa vastaavassa.


Rahaa yleensä huijataan eri verukkeilla pikkuhiljaa

Rakkauspetokset ovat tyypillisesti pitkäkestoisia, eikä rahan lainaaminen tai pyytäminen ole rakkauspetoksissa ensimmäinen asia. Ensin luodaan henkinen yhteys, ihastutaan ja rakastutaan.


– Jossain vaiheessa tullaan tilanteeseen, missä apua tarvitaan. Avun tarve voi liittyä esimerkiksi Afganistanissa sodan keskellä oleviin tavaroihin, jotka huijari haluaa siirtää turvaan Suomeen. Onhan hänen tulevaisuutensa kuitenkin Suomessa, nettirakkaan luona, poliisi sanoo tiedotteessa.


Muita yleisiä syitä rahan tarpeeseen ovat sairaus, läheisen kuolema tai esimerkiksi tullimaksu.
Rahaa yleensä huijataan eri verukkeilla pikkuhiljaa. Summan kasvaessa huijauksen uhri joutuu tilanteeseen, josta ei ole paluuta. Vaikka oma järkikin ehkä epäilee, ovat asiat jo siinä pisteessä, että sen kieltää itseltään. Tällaisissa tapauksissa asioiden kertominen läheisille tai viranomaisille voi tuntua ylipääsemättömältä.


– Jos et voi koskea, sitä ei ole! poliisi muistuttaa.
Jos epäilet joutuneesi rakkauspetoksen kohteeksi, älä lähetä rahaa enää kenellekään, ota yhteys pankkiisi, tee rikosilmoitus poliisille ja keskustele tilanteestasi Rikosuhripäivystyksessä.

Lue myös:

    Uusimmat