Mitättömältä tuntuvaan asiaan puuttuva EU-direktiivi teki monista Rolls-Royceista katulaittomia – arvokas lisävaruste sammutettava

Luksusauton uusi määritelmä: Tässä on seuraava Rolls-Royce Ghost 6:39
Luksusauton uusi määritelmä: Tässä on aivan uusi Rolls-Royce Ghost!

Luksusautovalmistaja Rolls-Roycen Spirit of Ecstasy -keulamerkki ei ole uuden EU-direktiivin myötä laillinen, mikäli merkki on valaistu.

Rolls-Roycen ikoninen keulamerkki on nimeltään Spirit of Ecstasy. Eteenpäin nojaavaa naista kuvastava figuuri on koristanut brittiläisvalmisteisten luksusautojen keuloja jo yli sadan vuoden ajan.

Vaikka Spirit of Ecstasy onkin Rolls-Roycelle jokseenkin pyhä, ei se ole suinkaan koskematon. Se on nimittäin tarjolla erilaisina versioina eri autoihin, minkä lisäksi ostaja pääsee vaikuttamaan sen ulkonäköön autoa tilatessaan.

Spirit of Ecstasy -keulamerkki on ollut mahdollista tilata myös hennosti valaistuna versiona vajaan 4 000 euron lisähintaan. Tämä mauttomuuden portteja kolkutteleva lisävaruste tuli tarjolle nelisen vuotta sitten, vaikkakin se nähtiin ensimmäisen kerran jo vuonna 2011 esitellyn 102EX-konseptiauton yhteydessä.

Valo sammutettava

Euroopan unioni on kuitenkin pistänyt pisteen valohassutteluille, mikä ei ole huono uutinen pelkästään heille, jotka ovat haaveilleet tilaavansa uuden Rollsin valaistulla keulamerkillä, vaan myös kaikille, jotka ovat niin jo tehneet. Kaikki valaistuilla Spirit of Ecstasy -figuureilla varustetut autot tullaan kutsumaan korjaamolle, jossa merkki vaihdetaan tavanomaisempaan.

Taustalla on EU:n UNECR48-direktiivi, jonka voidaan katsoa tähtäävän liikenteen tarpeettoman valosaasteen vähentämiseen. Rolls-Royce kertoo tiedottaneensa asiasta jälleenmyyjiään jo helmikuussa 2019, eikä uusia autoja olekaan sen jälkeen enää myyty valaistulla keulamerkillä. Nyt myös aiemmin myytyjen autojen keulamerkit tullaan vaihtamaan tavallisiin.

Ja mikäli ihmettelit, miten tällainen keulamerkki voi yleensäkään olla sallittu tänä päivänä, kun jalankulkijaturvallisuus on yhä kasvava huolenaihe, niin Spirit of Ecstasyyn on rakennettu toiminto, jonka ansiosta merkki vilahtaa pienestäkin kosketuksesta salamannopeasti piiloon.

Lue myös:

    Uusimmat