Mainos

Mitä todella tapahtui lennoilla N733MA, N1HC ja N88ZL?

Suomen viranomaisten on jatkettava uusien lentotietojen tutkimista, jotta selviää, onko Suomeen laskeutunut Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n vankilentoja, vaati Amnesty International.

Ulkoministeriö julkisti viime perjantaina tiedot noin 150 sellaisesta Suomeen laskeutuneesta koneesta, jotka on aiemmin yhdistetty CIA:n vankikuljetuksiin ja salaisiin vankiloihin.

Ulkoministeriö aikoo kuitenkin pyytää Yhdysvalloilta selvitystä vain yhdestä lennosta, ihmettelee Amnesty. Ministeriön mukaan kaikki paitsi yksi lennoista on luonteeltaan siviililentoja, eikä niitä näin ollen voi yhdistää laittomaan toimintaan.

- Ihmettelen viranomaisten haluttomuutta perusteellisempaan selvitystyöhön, sanoo Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson.

"CIA tarkoituksella peitellyt toimintaansa"

Ulkoministeriön erottelu siviilikoneisiin ja valtiollisiin koneisiin on Amnestyn mukaan tässä yhteydessä täysin virheellinen.

- On laajasti dokumentoitu ja tunnustettu, että CIA:lla oli sopimuksia vankilentokuljetuksista yksityisten lentoyritysten kanssa. Näistä yrityksistä monet esiintyvät ulkoministeriön nyt julkistamissa tiedoissa. CIA on tarkoituksella peittänyt vankilentoihin liittyvää toimintaansa siviiliyhtiöiden taakse. Kaikki epäilyttävät lennot on tutkittava perinpohjaisesti, Amnestyn Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Susanna Mehtonen sanoo.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei se anna tietoja peitetoiminnasta edes lähimmille kumppaneilleen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.