Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut toimittaja: "Jokainen pelikone vie kunnasta 26 000 euroa"

Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut Senja Larsen 2:49
Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut Senja Larsen

Veikkaus on Suomessa ristiriitainen, puhuttava ja tunteita herättävä asia. Toisaalta Veikkausvoittovaroilla rahoitetaan muun muassa urheilua, kulttuuria ja sotealan järjestöjä, mutta toisaalta pelaaminen aiheuttaa riippuvuutta.

Tietokirjailija ja toimittaja Senja Larsen on kirjoittanut aiheesta Veikkauskratia-kirjan.

Larsenilla on selkeä kuva ”Veikkauskratiasta”. Hän kuvailee sitä puuna, joka on kehittynyt vuosien aikana, ja jossa oksat tarkoittavat Veikkauksesta hyötyjiä.

– Isoimpana oksana on toimitusjohtaja, joka tienaa 400 000 euroa vuodessa ja bonukset päälle riippuen siitä, kuinka paljon suomalaiset pelaavat, Larsen avasi Uutisaamun haastattelussa.

Oksista 4 000 tarkoittaa edunsaajajärjestöjä.

– Erittäin tärkeä osa näistä on politiikan farmiliigaa, jossa kasvatetaan tulevaisuuden poliitikkoja, ja sitten jos siirrytään pois politiikasta, sieltä saadaan erittäin hyväansioinen järjestöjohtajatyö, jossa palkat ovat ministeritasoa.

Hänen mukaansa Veikkaukseen on otettu ”panttivangiksi” niin kulttuuri, urheilu kuin taidekin, jotta politiikan farmiliigaa voidaan pyörittää.

– Hyötyjien puolella ovat myös kaupat, jotka saavat 5 000 euroa pelikoneesta. Eli vaikka R-kioskilla on viisi niitä, se on 25 000 euroa.

"Jokainen pelikone vie kunnasta 26 000 euroa"

Kärsijöiden puolella ovat Larsenin mukaan suomalaiset.

– Jokainen pelikone vie kunnasta 26 000 euroa. Ihmisten rahaa kuluu ja se tulee pääasiassa pääkaupunkiseudulle. Jos ajatellaan Hämeenkyrön kokoista kuntaa, jossa on 20 pelikonetta, se vie miljoonan vuodessa ostovoimaa.

Ostovoiman katoamisen lisäksi kuntaan jää peliongelmaiset, joiden hoitaminen kustannetaan verorahoilla.

– 80 prosenttia suomalaisista pelaa kerran vuodessa, mutta 2,5 prosenttia, jotka ovat yleensä riippuvuussairaita, pelaa tonnin kuussa. Heitä on noin 72 000 ihmistä. Jos peliongelmainen pelaa tonnin kuukaudessa, jokainen maksaa siitä tonnin vuodessa.

MTV Uutiset kysyi myös Veikkaukselta kommentteja Larsenin kirjaan liittyen, mutta Veikkauksesta kerrottiin, että kirjaan ei olla ehditty tutustua.

Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus vain lopetettaisiin? Miten peliongelmia voitaisiin vähentää? Katso pääkuvan videolta, mikä on Larsenin ratkaisu ongelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat