Kansalaisaloite poistaisi peliautomaatit – "Mahdollisuus pelaamiseen häviäisi noin 250 kunnasta"

8:17

Rahapeliautomaatit yritetään poistaa kaupoista, ravintoloista, kioskeista ja huoltoasemilta kansalaisaloitteen voimalla. Automaattien tuotto Veikkaukselle on noin 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Veikkauksen varatoimitusjohtaja Velipekka Nummikoski sanoo Huomenta Suomen haastattelussa, että aloite on hyvä työkalu peleistä käytävälle keskustelulle. Hän myös muistuttaa, että eduskunta keskusteli pitkään ja perusteellisesti peliongelmasta viimeksi lopuillaan olevan talven aikana.

– Ihan pari viikkoa sitten hyväksyttiin laki, jossa näihin automaatteihin tulee pakollinen tunnistautuminen.

Varatoimitusjohtaja myöntää, että peliautomaatit aiheuttavat ison osan ongelmista, mutta viimeisimmän kymmenen vuoden aikana automaattien aiheuttamien ongelmien määrä on ollut laskussa. Pelaaminen on siirtynyt muihin kanaviin.

Automaateissa kävisi kato

Peliautomaatteja nököttää kauppojen ja huoltoasemien seinustoilla ympäri maata noin 18 000. Kaikissa Manner-Suomen kunnissa on mahdollista pelata. Jos kansalaisaloitteen tekijät saisivat tahtonsa läpi, Nummikosken mukaan noin 250 kunnasta automaatit häviäisivät.

Pelit ovat myös monelle pienemmälle kioskille tai kaupalle jopa elinehto.

– Automaatteja sijoitetaan lähinnä sinne, missä on kauppoja. Ei niin, että kaupat sijoitetaan sinne, missä on automaatteja, Nummikoski sanoo.

Seura-lehden selvityksen mukaan automaatteja on eniten alueilla, joissa koulutustaso ja tulotaso ovat matalat, työttömyysluvut korkealla.

Nummikoski sanoo, että automaatteja hakevia kauppiaita kohdellaan yhdenvertaisesti. Asiakkaat ja heidän profiilinsa eivät vaikuta pelikoneen ilmestymiseen.

Varatoimitusjohtajan mukaan koneita ei pyritä tieten tahtoen sijoittamaan sinne, missä pelataan eniten.

– Esimerkiksi Helsingin keskustassa on Rautatieaseman ympärillä paljon automaatteja, mutta ei siellä juuri ketään asu, mutta siellä on asiakasvirtaa. Tämä on se periaate, millä niitä sijoitetaan.

Tuottovaatimuksista kysyttäessä Nummikoski sanoo, että luonnollisesti jotain täytyy jäädä kassaan, että peliä on mielekästä pitää paikallaan.

Veikkaus on mukana torjumassa peliriippuvuutta, mutta haluaa samalla mahdollisimman paljon pelaajia.

– Automaattien määrällä on yläraja. Me emme voi laittaa pelikoneita ihan miten paljon tahansa, minne tahansa. Automaateille on katto. Tottakai katon sisällä automaattien määrät liikkuvat ja paikat vaihtelevat.

Nummikoski muistuttaa, että Suomalainen malli rahapelituottojen sijoittamisesta hyvään tarkoitukseen toimii tulevaisuudessakin.

– Toinen vaihtoehto olisi vaikka se, että tuotto menisi pääomasijoittajille Maltalle, Varatoimitusjohtaja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja