Rahapeliautomaatit avautuvat, koneita jatkossa lähes puolet vähemmän – "Suomihan on kummajainen, kun meillä ei ole ulkomaista pelaamista estetty"

Kauppojen rahapeliautomaatit aukeavat pian – pelikoneiden määrä vähenemässä tuntuvasti 2:38
Rahapeliautomaatit avautuvat, koneita jatkossa lähes puolet vähemmän.

Veikkaus avaa marketien ja muiden julkisten tilojen rahapeliautomaatit heinäkuun 15. päivänä. Pelihallit on jo avattu. 40 prosenttia pelikoneista poistuu käytöstä kesän aikana, eli 8 000 laitetta. Monopoliyhtiön tulevaisuus on suuressa murroksessa, ellei peräti kriisissä. Rahapelituottojen arvioidaan putoavan lähivuosina rajusti.

Veikkaus on suomalaisen urheilun, kulttuurin sekä monien kolmannen sektorin kansalaisjärjestöjen kivijalka. Tilitettävää kansakunnan hyväksi on kertynyt viime vuosina likimain yksi miljardi euroa. Nyt rahan ikuinen lähde, valtion pelimonopoli on uhattuna – tai se joutuu globaalin kilpailun takia uudelleenarvioinnin kohteeksi.

Omat töppäilyt ja ulkomaiset pelifirmat syövät tulosta

Veikkauksen kriisiin on monta syytä, kaikki varsin selkeitä:

  • Ulkomaiset peliyhtiöt vievät suomalaisia asiakkaita, nettipelaamisen rahoista jo 40 prosenttia päätyy ulkomaille.
  • Veikkauksen omat virheet mainonnassa ovat pilanneet yhtiön mainetta.
  • Peliriippuvuus on vakava ongelma noin 120 000 suomalaiselle.
  • Koronakriisi sulki rahapeliautomaatit ja pelihallit sekä urheilupelaamisen.

Veikkausta myllytetään nyt siis monelta suunnalta ja myös firman omien töppäilyjen takia. Viime vuonna surkeasti epäonnistunut mainonta rinnasti rahapelaamisen jokapäiväiseen kahvinjuomiseen – yhtä kivaa ja koukuttavaa. Entä jos valtion viinamonopoli Alko mainostaisi tarjontaansa tyyliin "Ota olut päivässä".

Veikkaus ripittäytyi pieleen menneen mainonnan takia; se lupasi korjata tapojaan ja vähentää peliautomaatteja.

Korona helpotti, jatkossa koneet kehottavat lopettamaan

Peliriippuvuus on noin kolmelle prosentille suomalaisista vakava ongelma, joka vie omat ja lasten rahat sekä mielenrauhan. Erityisen orjuuttavia ovat juuri marketien kassojen äärellä seisovat peliautomaatit, jotka ovat Veikkauksen suurin tulonlähde.

Marketien auloihin on nyt luvassa iso muutos. Pelikoneita on ollut yhteensä 18 500, pitkinä riveinä kassojen liepeillä. Jatkossa koneita on 10 500 ja korkeintaan neljä myyntipaikkaa kohden. Koneet avautuvat vasta klo 11 ja muistuttavat 15 minuutin välein, olisiko syytä jo lopettaa.

Sosiaalijärjestöjen kevään kyselyssä kävi ilmi, että koronan sulkemat peliautomaatit ovat olleet helpotus monelle peliongelmaiselle.

Veikkaus suojelukseen ulkomaisten pelien kiellolla?

Veikkauksen tehtävä ja tulevaisuus on tässä myllerryksessä ratkaistava - ja mahdollisimman pian. Akuutit ongelmat pudottavat jakovaraa noin 200 miljoonaa euroa, siis parikymmentä prosenttia - ja ennuste on tätäkin synkempi.

Automaattien rajun karsimisen lisäksi tulosta syö suomalaisten pelirahojen virta ulkomaille. Jakovaran pelätään putoavan 600-700 miljoonaan euroon lähivuosina. Näitä arvioita on esitetty myös Veikkauksen hallintoneuvoston, siis kansanedustajien suulla. 

– Suomihan on kummajainen, kun meillä ei ole ulkomaista pelaamista estetty, pohtii Veikkauksen hallintoneuvoston puheenjohtaja, demarien kansanedustaja Jukka Gustafsson.

Ensi keväänä eduskunta saakin eteensä arpajaislain uudistuksen. Gustafssonin mielestä laki pitäisi nyt säätää siihen asentoon, että se kieltäisi nettiyhteydet ja rahansiirrot ulkomaisille pelifirmoille.

Omistaja, kerro, mihin suuntaan pitäisi mennä!

Veikkauksen johto ei lähde omistajaa eli eduskuntaa suoraan neuvomaan, koska Veikkaus on rahapelirenki, joka toteuttaa poliitikkojen päätöksiä. Mutta kanava- ja myyntijohtaja Jari Heino sanoo kuitenkin jotain suoraan.

– Veikkauksen kannalta olisi hyvä, jos arpajaislaki toisi selkeyttä niihin odotuksiin, joita yhteiskunnalla on Veikkaukselle. Me yhtiönä toivomme poliittista päätöstä siitä, mitkä ovat meidän tehtävät tuleville vuosille.

Heinon kommentin voisi suomentaa: sanokaa nyt hyvät poliitikot, mitä te Veikkaukselta haluatte ja odotatte! Yhtä aikaa pitäisi tuoda rahaa, torjua haittoja ja mainostaa. Ja samaan aikaan ulkomaiset yhtiöt hengittävät niskassa.

Jukka Gustafsson vakuuttaa, että hallintoneuvoston kanta on Veikkauksen monopolin säilyttäminen.

– Tämä on myös kirjattu yksiselitteisesti Marinin hallitusohjelmaan, muistuttaa Gustafsson. Ja niitä toimia, miten tämä voidaan turvata, niitä nyt haetaan uudella arpajaislailla.

Kilpailijat lisenssille ja rahat niiltä pois! Eikö innosta?

Tiettyjen poliitikkojen suusta on kuultu jotain paljon villimpää: vapautetaan kilpailu! Päästetään lailliset ulkomaiset pelifirmat Suomeen, eikä tietenkään ilmaiseksi. Pääsylippuna olisi valtion keräämä lisenssimaksu, joka paikkaisi jopa muutamalla sadalla miljoonalla eurolla Veikkauksen menetyksiä.

Gustafsson ei innostu. Vapaus vain lisäisi pelihaittoja.

– Jos me mietimme nimenomaan sitä, miten peliriippuvuutta vähennetään, niin kyllä se tapahtuu paljon paremmin julkisesti valvotussa valtion monopoliyhtiössä.

Veikkaus: Pärjäämme missä vain kilpailussa!

Jari Heino ei ota kantaa kilpailun vapauttamiseenkaan, koska tässäkin Veikkaus toimii, kuten valtioisäntä päättää. Mutta Heino sanoo silti, että ei Veikkausta kilpailu pelota.

– Meidän on varauduttava kaikkeen, koska rahapelit ovat koko maailmassa murroksessa. Meillä on kansainvälisesti erittäin vahva rahapeliosaaminen. Pystymme toimimaan myös lisenssimarkkinoilla, vakuuttaa Veikkauksen johtaja.

12.7. kello 9.18: Juttuun korjattu tieto vuoden 2020 aikana poistettavista peliautomaateista. Automaatteja vähennetään 8 000 kappaletta, ei 800, kuten jutussa alun perin oli. 

Lue myös:

    Uusimmat