Mitä nyt Turkki? Erdogan uhkaa uudella sotilasoperaatiolla Syyriassa – tästä on kyse

Näin ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen kommentoi Turkin uhkausta aloittaa sotilasoperaatio Nato-keskustelun keskellä 4:19
Uhitteleeko Turkki nyt, kun se voi jarruttaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä? Ulkomaatoimittaja analysoi, mitä Turkki haluaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan uhkaa aloittaa uuden sotilasoperaation Syyriassa samaan aikaan, kun Nato-jäsenyyskiistat Suomen ja Ruotsin kanssa jatkuvat. 

Turkki väittää, että tavoitteena on suojautua 30km turvavyöhykkeellä Isisiltä ja kurdijärjestö YPG:ltä. 

– Turkilla on ollut turvavyöhykehanke käynnissä jo vuodesta 2019, mutta merkillepantavaa on operaation ajoitus, toteaa MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen

Mitä Turkki oikeasti haluaa?

Suomi ja Ruotsi ovat muun EU:n kanssa pitäneet kurdien PKK-puoluetta terroristijärjestönä jo vuosia.

Kun kurdeja on paljon myös muissa Nato-maissa, eikä Turkki ole nostanut asiaa esille, voi kuvitella että Turkin suhtautumiselle Ruotsin ja Suomen Nato-polkuun olisi aivan muita syitä.

Niin tai näin, asia on nyt niin arassa vaiheessa, että Suomen ulkoministeriö ja presidentinkanslia vaikenevat asiasta tyystin.   

Asekauppaa vai Erdoganin sisäpoliittista voitontavoittelua?

Turkki on saattanut asettua poikkirattain Suomen ja Ruotsin Nato-neuvotteluissa muun muassa siksi, että sen uskotaan haluavan mukaan Naton ja Yhdysvaltojen F35-hävittäjäohjelmaan. Tavoitteena voi olla myös myönnytykset vapauttaa asekauppaa.

Turkki suljettiin pois hävittäjäohjelmasta vuonna 2019 sen ostettua Venäjältä S-400-ohjuspuolustusjärjestelmän. 

Jotkin turkkilaislähteet ovat uutisoineet, että Turkki haluaa sitä vastaan asetetut talouspakotteet poistettavan. Talouspakotteet asetettiin Syyrian sodan vuoksi.

Erdoganille Nato-kiistassa voi olla kyse myös yksinkertaisesti sisäpoliittisesta voitosta, jolla saada suosiota Nato-vastaisesta liikkeestä Turkissa. Turkin ja PKK:n väkivaltaiset yhteenotot ovat jatkuneet vuosikymmeniä.

Kreml hiljaa Erdoganin ehdotuksesta 

Venäjällä on Turkin kanssa yhteinen aselevon sopimuksen valvonnasta alueella. Toistaiseksi Venäjä on pysynyt hiljaa Erdoganin aikeista aloittaa sotilasoperaatio.

Erdoganin liikkeet näyttäytvät Lahtisen mukaan sooloiluna, sillä Venäjällä on kädet täynnä Ukrainan suhteen.

– Washington näyttäisi olevan tosiasiallinen kohde, toteaa Lahtinen.

Yhdysvalloilla on vajaa tuhat sotilasta pohjoisessa Syyriassa valvomassa öljykenttiä ja vastustamassa Isisiä. Tarkoituksena voi olla saada Yhdysvallat mukaan neuvottelupöytään ja käydä hävittäjävaraosakauppaa.

Yhdysvallat on myös tukenut aseellisesti sen Syyriassa toimivaa sisarjärjestöä YPG:tä taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Suomen edustajisto matkustaa huomenna Turkkiin 

Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistui maailman talousfoorumiin hymyssä suin. Hänellä olikin hyvänä pidettävä uutinen Turkin kanssa käytävien neuvottelujen jatkosta huomenna Ankarassa.

Ilmoitus tuli vain päiviä sen jälkeen kun Turkin presidentti Erdogan viime lauantaina keskusteli Suomen virkaveljensä Sauli Niinistön ja Ruotsin pääministerin Magdalena Anderssonin kanssa.

Tuolloin Niinistö kuvasi keskusteluja suoriksi ja avoimiksi mutta lisäsi, että neuvotteluja sovittiin myös jatkettavan.

Suomi ja Ruotsi yrittävät tasoittaa tietään Natoon uusilla neuvotteluilla vastahangassa olevan Turkin kanssa huomenna Turkin pääkaupungissa Ankarassa. 

Ruotsi asetti tiukan vaatimuslistan Ruotsille 

Ruotsalaislähteiden mukaan Turkilla on Ruotsille viisikohtainen vaatimuslista kaikenlaisen tuen lopettamisesta Ruotsin kurdien kautta Turkin lähellä oleville kurdeille.

Turkin ulkoministeriön mukaan Turkki esittäisi Ruotsille ja myös Suomelle sopimusluonnoksen toimista kurdien suhteen.

Kurdit ovat Erdoganin listalla myös muualla – Turkki suunnittelee tehostavansa kurdien vastaista kampanjaansa Syyrian pohjoisosissa.

Lue myös:

    Uusimmat