Mainos

Terroristijärjestön johtajalle al-Baghdadille ei jätetty pakoreittejä, tappoi itsensä lopulta räjähdysliiveillä: Näin Yhdysvaltojen erikoisoperaatio eteni

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tiedotti eilen, että Isis-johtaja Abu Bakr al-Baghdadi on kuollut terrorismin vastaisessa erikoisoperaatiossa Luoteis-Syyriassa.

Trumpin mukaan Yhdysvallat oli seurannut al-Baghdadin liikkeitä muutamien viikkojen ajan ennen iskua. Operaatio suunniteltiin ja toteutettiin nopeasti sen jälkeen, kun Yhdysvallat olivat saaneet Isis-johtajan varmat sijaintitiedot.

Operaatio alkoi lauantaina yöllä, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot nousivat kahdeksan helikopterin voimin tukikohdastaan Länsi-Irakista. Helikopterit lensivät erittäin matalalla todella nopeasti, kunnes laskeutuivat Isis-johtajan piilopaikan lähettyville Luoteis-Syyriaan, Idlibin maakuntaan.

48-vuotiaan Al-Baghdadin tiedettiin oleskelevan vaatimattomassa kivitalossa Barishan kylässä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi seuranneensa tapahtumaketjua reaaliaikaisesti videoyhteyden välityksellä Valkoisesta talosta.

Heti laskeutumisen jälkeen alkoi tapahtua

Kun Yhdysvaltojen erikoisjoukot laskeutuivat maan tasalle ja saavuttivat Isis-johtajan piilopaikan, alkoi raju tulitus. Yhdysvaltalaiset räjäyttivät piilopaikkaa ympäröivään muuriin aukkoja välttääkseen ansoitetut sisäänkäynnit.

Väkivaltaisessa tulituksessa kuoli ainakin yhdeksän ihmistä, joista osa oli Isis-johtajan seuraajia, vaimoja ja lapsia. Vaimojen uskotaan tappaneen itsensä räjähdeliivien avulla.

Erikoisjoukkojen pääkohteen, al-Haghdadin, kerrotaan kiiruhtaneen talossa sijaitsevaan tunneliin. Trumpin mukaan Yhdysvaltain joukot olivat tietoisia rakennelmasta ja hahmottivat tarkalleen, missä tunneli sijaitsi.

Räjäytti lopulta itsensä räjähdeliiveillä

Terroristijärjestön johtaja oli siirtynyt umpikujaan johtavaan tunneliin, eikä tällä ollut mahdollisuuksia paeta pidemmälle. Miehellä oli mukanaan kolme panttivankilasta, joilla hän pyrki suojelemaan henkeään.

Erikoisjoukot lähettivät tunneliin sotakoiria, jotka saartoivat Al-Baghdadin kirjaimellisesti nurkkaan. Koiriin asetetut videokamerat välittivät tunnelin tapahtumat Valkoiseen taloon saakka.

Umpikujassa oleva Al-Baghdadi tappoi lopulta itsensä räjähdeliiviensä avulla. Trump kuvailee kuolemaa brutaaliksi.

– Hän kuoli kuin koira, kuin pelkuri.

Al-Baghdadin lisäksi kolme panttivankilasta menettivät räjähdyksessä henkensä.

0:50
Tältä paikalla näytti Yhdysvaltojen erikoisjoukkojen operaation jälkeen. (Video: Reuters)

DNA-näytteet todisteina

Erikoisjoukot suorittivat paikan päällä pikaiset DNA-testit, jotka todistivat, että piirityksessä menehtynyt mies oli Abu Bakr al-Baghdadi. Kyseessä oli yksi historian merkittävimmistä terrorinvastaisista iskuista.

Erikoisjoukot tuhosivat piilopaikan kokonaisuudessaan operaation jälkeen.

Kymmenkunta eloonjäänyttä lasta ohjattiin naapurustoon koteihinsa ja erikoisjoukot veivät Isis-johtajan piilopaikalta mukanaan erittäin tärkeää Isis-aineistoa. Yhdysvaltojen joukot veivät lisäksi al-Baghdadin jäänteet.

Terroristien jahtaaminen jatkuu

Trump kertoo, että operaatioon osallistui vain yhdysvaltalaisia, mutta maa teki yhteistyötä muun muassa Turkin ja Venäjän kanssa.

Yhdysvaltain erikoisjoukot lensivät helikoptereilla Venäjän hallinnoiman ilmatilan läpi Idlibin maakuntaan.

Trump kertoi eilen tiedotustilaisuudessaan, että Isisin kukistaminen ei jää tähän, vaan maa jatkaa terroristien jahtaamista loppuun asti.

Erikoisoperaatio nimettiin ihmisoikeuksia puolustavan, Kayla Muellerin mukaan. Mueller joutui Isisin kaappaamaksi vuonna 2013, ja hänen tiedotettiin kuolleen Isis-orjana vuonna 2015.

Lähteet: CNN, Reuters, Global News, The Guardian, Military Times.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja