Mitä ihmettä? Suomi niittää hämmentävää jälkeä nuorten MM-kisoissa – päävalmentaja Antti Pennanen myöntää: "Erikoinen fakta"

4:45
Videolla Tulosruudun juttu Suomen ja Saksan puolivälieräottelusta.

Jääkiekossa tehokkaasti toimiva ylivoima tietää yleensä sitä, että joukkue menestyy. Mutta se, että ylivoima on prosenteiltaan parempaa kuin alivoima, on tuiki harvinaista. Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Suomi on ollut omalla tavallaan melkoinen outolintu.

Kolikolla on aina kaksi kääntöpuolta, varsinkin tässä tapauksessa. Suomen ylivoima on ollut häkellyttävän tehokasta jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Viiden ottelun jälkeen ylivoiman tehokkuusprosentti on peräti 59,09.

Konteksti: yleensä hyvä ylivoima on noin 20–25-prosenttista.

Suomi on takonut 22 ylivoimakerralla peräti 13 maalia.

Mutta.

Entäpä alivoima?

Niin.

11 alivoimakertaa, kuusi maalia omiin. Prosentti: 45,45.

Eli Suomen ylivoima on prosenteiltaan parempaa kuin alivoima.

Puhutaan ilmiöstä, jota harvemmin näkee jääkiekossa. Varsinkaan viiden pelatun ottelun jälkeen.

– Se on erikoinen fakta, Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen myöntää MTV Urheilulle, viitaten ali- ja ylivoiman suhdelukuun.

– Alivoimassa on ollut monta pientä asiaa, ei mitään isompaa. Alivoima on ollut meidän vahvuutemme kahden viime vuoden aikana, eikä ole mitään syytä sille, etteikö se olisi sitä nytkin. On totta, että meidän pitää yhdessä pohtia ja miettiä sitä, että miten saamme alueelle tulovaiheita vastustajan kannalta hankalammaksi, ja miten saamme neliön, erityisesti hyökkääjien pelaamista varmemmaksi, Pennanen jatkaa aiheesta.

Oma pää jiiriin

Suomi eteni poikkeuksellisesti keskellä kesää pelattavassa turnauksessa neljän parhaan joukkoon, kun se kaatoi keskiviikon puolivälieräottelussa Saksan 5–2.

– Saimme taas itseluottamusta lisää. Meillä on rohkeutta pelissä, mikä auttaa maalipaikkojen luomisessa, Suomen maalihanat avannut Kasper Simontaival pohti.

Ennakolta vaikutti siltä, että Suomi kohtaisi välierissä Kanadan. Toisin kävi.

Tshekki järjesti yllätyksen ja tiputti Yhdysvallat jatkosta. Tämän myötä välieräkaavio meni uusiksi.

Suomi kohtaakin nyt Ruotsin, kun taas yllättäjä-Tshekki haastaa turnauksen isäntämaan Kanadan.

Ruotsi kaatoi omassa puolivälieräottelussaan Latvian. Ruotsi joutui kuitenkin koville, loppulukemien oltua ”vain” 2–1.

Ruotsi on hävinnyt tähän mennessä yhden ottelun, kun USA oli alkulohkon kamppailussa parempi lukemin 3–2. Suomen ainoa tappio on tullut alkulohkon päätöskamppailussa Kanadalle (3–6).

– Kaveri oli erittäin tehokas ja vahvempi maalinedustoilla. Saimme kuitenkin kokemuksen siitä, että saumat ovat olemassa, Suomen joukkueen päävalmentaja Pennanen totesi Kanada-peliin liittyen.

– Luomme riittävästi paikkoja, mutta samaan aikaan meidän täytyy pitää huolta siitä, että meidän suuntaamme ei tule liikaa maaleja ja paikkoja. Se on iso juttu, mistä haluamme pitää kiinni, Pennanen sanoi tulevasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja