Mitä eroa on laskiaissunnuntailla ja laskiaistiistailla?

Tänään vietetään laskiaissunnuntaita. Tuleva tiistai on puolestaan laskiaistiistai. Mitä eroa näillä kahdella päivällä oikein on?

Laskiaissunnuntaista on 7 viikkoa pääsiäiseen eli pääsiäissunnuntaihin, joka on tänä vuonna 27. maaliskuuta. Laskiaissunnuntai on saanut nimensä joko paaston alkamisesta eli paastoon laskeutumisesta tai paastopäivien laskemisen alkamisesta.

Tiesitkö?

  • Laskiaisella on maanviljelyskulttuuriin liittyvä historia: mitä pidemmälle kelkka liukui, sitä paremmin pellava kasvoi seuraavana vuonna.
  • Laskiainen on ollut myös työnjuhla: kehruut oli saatava valmiiksi laskiaiseksi, jotta voitiin aloittaa enemmän valoa vaativa kankaiden kutominen.
  • "Jos laskiaisena tuiskuaa, tuiskuaa joka päivä pääsiäiseen asti."

Laskiaistiistai on laskiaissunnuntain jälkeinen tiistai, jolloin on viimeinen päivä syödä lihaa ennen paastoa. Katolisissa maissa laskiaiseen liittyy karnevaalit. Sana karnevaali juontaa juurensa latinan sanoista carne vale eli hyvästi liha.

Laskiaistiistain jälkeisenä päivänä, tuhkakeskiviikkona, alkaa varsinainen paasto. Paasto kestää 40 päivää ja loppuu pääsiäiseen.

Laskiaisrientoihin kuuluu pulkkamäkeen meno ja nykyisin myös luistelu. Laskiaistiistaina on perinteisesti syöty hernekeittoa ja herkuteltu hillo- tai mantelitäytteisellä pullalla, jonka välissä on runsaasti kermavaahtoa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja