Mitä Bosnia-murskatappiossa oikeasti tapahtui? Huuhkajat-vahdin viesti havahdutti päätösvihellyksen jälkeen kapteeni Tim Sparvin

Huuhkajien EM-karsintaottelun jälkipeli 8:23
Huomenta Suomen Vilttiketjussa keskusteltiin Huuhkajien Armenia-voitosta.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kapteeni Tim Sparv palasi tiistain Armenia-ottelun jälkeen heti keskiviikkona seurajoukkueensa FC Midtjyllandin luokse Tanskaan. Sparv ei arkaile puhua roolistaan joukkueessa, jota testattiin tosissaan lokakuun 12. päivän jälkeen, kun Huuhkajat oli kärsinyt jopa hämmentävän 1-4-murskatappion Bosnia-Hertsegovinalle.

Hektisen karsintaohjelman keskellä selkäsaunan analysointi ei ole joukkueelle tarkoituksenmukaista. Katseet oli käännettävä välittömästi Armenia-otteluun, mutta yli viikkoa myöhemmin karsintojen kolmatta tappiota voi tutkia etäisyyden päästä.

– Olimme ottelun jälkeen tietenkin todella pettyneitä. Emme pelanneet omalla tasollamme ja Bosnia pelasi varmasti karsintojen parhaan ottelunsa, Sparv käy läpi MTV Urheilulle. 

– Vaikka stadion oli pieni, kannattajat olivat fanaattisia ja ilmapiiri loistava - jos oli Bosnian pelaaja.

Sparv kertoo muistavansa elävästi, kuinka kakkosmaalivahti Jesse Joronen tuli penkillä kapteenin luokse loppuvihellyksen jälkeen.

– Okei, nyt unohdetaan tämä peli niin nopeasti kuin mahdollista. Meillä on tiistaina todella tärkeä ottelu Armeniaa vastaan, Joronen sanoi Sparville.

– Se oli hyvä huomio. Ei meillä ole siinä vaiheessa aikaa ja tilaa olla pettyneitä. Tappio ärsytti ja v*tutti, mutta halusimme välittömästi unohtaa ottelun ja siirtyä eteenpäin, Sparv sanoo.

Huuhkajien kapteeni kuvailee tehtävänsä maajoukkueessa tiivistyvän juuri oikeiden sanojen löytämiseen Bosnia-tappion kaltaisella hetkellä.

– Roolini on nimenomaan se, että minulla on jatkuvasti isompi kuva mielessä. Johtavana pelaajana tai valmentajana ei voi olla ylinegatiivinen, jos on sellaisessa tilanteessa kuin me Bosnia-ottelun jälkeen olimme.

– Tuon ottelun jälkeen pukukopissa monet pelaajat menivät toistensa luo ja sanoivat, että hei, päätä pystyyn. Meillä on tärkeä ottelu edessä. Nyt unohdamme tämän. Se viesti oli tärkeintä välittää, Sparv linjaa.

Pelillisesti neuvoton

Huuhkajien suoritus Bosnia-ottelussa oli myös taktisesti kiinnostava ja kysymyksiä herättävä.

Suomi ei pystynyt ottelussa, toisin kuin pääsääntöisesti aiemmin EM-karsintojen aikana, luomaan alueellisia ylivoimia kentän eri alueille Bosnian prässin ollessa raivoisaa ja tehokasta. Tukitoimet Huuhkajien pallollisen pelaajan ympärillä olivat jatkuvasti puutteellisia.

– Pallollinen pelaamisemme Bosniaa vastaan oli todella huonoa. Sanoin sen heti pelin jälkeen: Meillä oli liikaa pallonmenetyksiä ja liikaa huonoja kosketuksia. Se oli yksi syy, miksi emme päässeet omalle tasollemme, Sparv listaa.

– Puolustimme myös huonosti, mutta kun puolustaa jatkuvasti ja koko ajan, on äärimmäisen tärkeää pystyä pallon saadessaan pitämään sitä. Se luo joukkueelle enemmän itseluottamusta ja uskoa tekemiseen.

Sparvin mukaan Bosnian lukuisat kulmapotkut, maalipaikat ja yleisesti vaikea alku ohjasi kierrettä väärään suuntaan.

– Heti kun saimme pallon, teimme vääriä ratkaisuja. He tulivat meitä kovemmalla intensiteetillä tilanteisiin. Siinä he olivat myös selkeästi parempia. Näkyi niin selvästi, että kyseessä oli pakkovoitto heille.

– He tulivat alusta asti korkealla prässillä. Meillä ei koskaan ollut pallon kanssa tilaa ja aikaa tehdä hyviä ratkaisuja. He olivat ottaneet pelistämme etukäteen hyvin selvää, Sparv näkee.

Huuhkajat lukitsi ottelun jälkeen katseensa välittömästi kolme päivää myöhemmin pelattuun Armenia-otteluun. Löylytyksen alta paljastui korkealle vakiintunut peruspelaamisen taso, joka ilmeni kolean sumuisessa Turun tiistai-illassa tasapainoisena ja kypsänä 3-0-voittona.

Lue myös:

    Uusimmat