Mistä tunnistaa psykopaatin? Asiantuntija: Tunnistaminen voi olla erittäin vaikeaa: "Olen itsekin uskonut aika uskomattomia selityksiä"

Vankilapsykologi avaa narsististen vankien mielenmaisemaa 7:40

Vankilapsykologi Pia Puolakka kohtaa työssään paljon psykopaatteja ja narsisteja.

Puolakalta on juuri ilmestynyt kirja aiheesta. Tänään Uutisaamun lähetyksessä hän kertoi, miten psykopaatin voi tunnistaa.

– Psykopaatti on hyvin tunnekylmä persoona, jolla on korkea käsitys itsestään ja joka on piittaamaton muista ihmisistä. Tämän vuoksi psykopaatti pystyy käyttämään muita hyväksi. Psykopaateilla ei ole katumuksen eikä syyllisyyden tunnetta, Puolakka kuvailee.

Tunnistaminen ei ole aina ammattilaisellekaan helppoa, koska kahdenkeskisessä vuorovaikutuksessa psykopaatti voi olla hyvin miellyttävä. Hyvin hallittu ulkokuori kuuluu Puolakan mukaan psykopaatin luonteeseen.

Vasta kun alkaa kaivaa pintaa syvemmälle ja lähtee tarkemmin kyselemään, huomaa, että tunnepuoli on hyvin olematon.

–  Olen itsekin uskonut heidän rikoksistaan aika uskomattomia selityksiä ennen kuin olen alkanut miettiä, ettei se ehkä ihan noin mennytkään. Se, mitä minulle kerrotaan vastaanotolla, on ihan muuta kuin mitä poliisien tai uhrien kuulustelupöytäkirjoissa lukee.

Psykopaatteja on noin prosentti väestöstä, joten heitä voi hyvin kohdata myös normaalielämässä ymmärtämättä sitä itse lainkaan. Puolakan mukaan psykopaateille tyypillistä on pyrkiminen korkealle, joten he saattavan olla hyvinkin korkeissa viroissa.

Erona psykopaatin ja narsistin välillä on se, etteivät narsistit ole yhtä tunnekylmiä.

– Heille on kuitenkin yhteistä itsensä asettaminen jalustalle ja pyrkimys korkealle, Puolakka kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat