Mainos

Psykiatrian ylilääkäri Hannu Lauerma: Tällainen on psykopaatti – "Kykenee kylmäverisesti hyvin suunnitelmallisiin väkivallantekoihin"

1:01:32

Psykiatrian ylilääkäri Hannu Lauerma kommentoi yleisellä tasolla tanskalaiskeksijä Peter Madsenia ja hänen tekemää järkyttävää veritekoa, jossa Kim Wallinin henki riistettiin.

Hannu Lauerma kertoo yleisellä tasolla, että psykopaatit kykenevät poikkeuksellisella tavalla kylmäverisesti hyvin suunnitelmallisiin väkivallantekoihin.

– Psykopaatit ovat ylipäätään alttiimpia väkivaltaan kuin muut henkilöt ja erityisen taipuvaisia he ovat instrumentaaliseen eli välineelliseen väkivaltaan, joka on tarkoin suunniteltua. Heiltä kun puuttuvat ne estot, jotka normaalisti ihmistä ohjaavat ja rajaavat, Lauerma totesi puhelinhaastattelussa MTV:n erikoislähetyksessä.

Psykopaatti voi olla mukava ja rakastettu

Lähetyksessä Lauermalta kysyttiin, pystyykö psykopaatti olemaan samaan aikaan hyvin mukava ja rakastettu, mutta toimiikin täysin arvaamattomasti ja raa'asti.

– Älykkään charmantin psykopaatin määritelmään kuuluu juuri pinnallinen charmi, lipevyys, sujuvuus ja manipulointi ovat keskeinen osa niin sanottua valkokauluspsykologiaa.

Onko psykopaatin toiminta aina suunnitelmallista vai spontaania? 

– Se ei aina ole suunnitelmallista, mutta erityisen poikkeuksellisella tavalla tyypillistä on juuri suunniteltu väkivalta, jolla on jokin tietty päämäärä. Se voi olla aineellinen, sosiaalinen tai sitten pelkästään jännityksen haku ja elämysten hakemiseen liittyvä. Heillä ei ole toisiin ihmisiin kohdistuvaa myötäkärsimystä, säälin tunnetta ei ole.

Psykopaatti ei välttämättä tunnusta

Asiantuntijan mukaan psykopaatti ei välttämättä koskaan paljasta tekoaan, vaikka häntä vastaan olisikin lukuisia todisteita.

– Hyvin usein tämänkaltaisissa tapauksissa asianomainen ei koskaan myönnä yhtään mitään, Lauerma päättää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.