Mistä somen myrkyllinen keskustelukulttuuri johtuu? Psykologi: "Ihmisillä on hyvin erilaisia todellisuuksia"

Tutkimusprofessori Antti Pietikäinen antaa pääministeri Orpolle vinkkejä vastakkainasettelun lievittämiseen 1:32
Tutkimusprofessori Antti Pietikäinen antaa pääministeri Orpolle vinkkejä vastakkainasettelun lievittämiseen.

Suomessa on havaittu vastakkainasettelua viime eduskuntavaalien jälkeen. Ilmiö on lisääntynyt esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluissa. Mitä hallituksen pitäisi tehdä, jotta vastakkainasettelu vähentyisi?

Pääministeri Petteri Orpon täytyisi olla kiinnostunut ajatusprosesseista, jotka ovat johtaneet erilaisiin mielipiteisiin, kommentoi George Mason University Carter School -korkeakoulun tutkimusprofessori Antti Pentikäinen Huomenta Suomen haastattelussa.

Pentikäisen mukaan hallituksen täytyisi ajatella yhdessä eikä kinastella ja väitellä. Hän sanoo, ettäOrpontäytyisi osoittaa ymmärtävänsä, minkälaisesta ilmiöstä on kyse, jotta vastakkainasettelu vähenisi. 

Orpon täytyisi myös osoittaa, että hallitus pyrkii viemään kansakuntana parempaa keskustelukulttuuria eteenpäin. Pentikäisen mukaan keskustelukulttuuri ei parane, jos muita ihmisiä leimataan. Pentikäisen mukaan on tärkeää, että Suomessa on monipuoluejärjestelmä.

Miten erilaisuutta kannattaa kohdata omassa arjessa?

Pentikäisen mukaan Suomessa vastakkainasettelun merkkejä on ollut havaittavissa jo jonkin aikaa. Organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaan mukaan keskustelu Suomessa on polarisoitunutta ja tulehtunutta. Hänen mukaansa tilanne voi aiheuttaa ahdistusta ihmisissä.

Miten ihmiset voivat kohdata erilaisuutta ja erilaisia mielipiteitä tavallisessa arjessa, kuten työyhteisöissä ja kaveriporukoissa? Sahimaan mukaan ihmisten kannattaisi ymmärtää, että sosiaalisessa mediassa mielipiteet ovat kärkkäitä.

– Tosielämässä ihmiset ovat usein yhteistyökykyisiä ja -haluisia.

Sahimaan mukaan kannattaa myös miettiä, missä asioissa on itse väärässä ja miksi toinen ihminen ajattelee asioista tietyllä tavalla. On tärkeää oppia ymmärtämään, mikä on muiden ihmisten mielipiteiden taustalla.

– Sosiaalinen media tuo mukanaan etäisyyden ihmisten välille, mikä tappaa empatian ja inhimillisyyden. Kasvoittain käydyt keskustelut ihmisten kanssa ovat usein rakentavampia ja kehittävämpiä, Sahimaa toteaa.

Kuplautuminen lisääntynyt sosiaalisessa mediassa

Sahimaan mukaan kompromisseja ja yhteistyötä tarvitaan, jotta keskustelukulttuuri paranisi. Hänen mukaansa poliiikkojen aloittama keskustelu on nykyään ärhäkämpää. Myös sosiaalisen median algoritmit vaikuttavat siihen, että ihmiset näkevät sosiaalisessa mediassa ääripäiden mielipiteitä. 

– Sosiaalisen median alustojen ja perinteisen median uutismedioiden välinen yhteistyö on polarisaatiota ruokkiva kierre. Uutismediat nostavat sosiaalisessa mediassa nousseita kohuja entistä helpommin esiin, toteaa Sahimaa.

Pentikäisen mukaan viimeaikaista keskustelukulttuurin muuttumista selittää se, että disinformaation määrä ja kuplautuminen on lisääntynyt sosiaalisessa mediassa.

– Ihmisillä on hyvin erilaisia todellisuuksia sosiaalisessa mediassa. Sehän johtaa myös ajattelun vääristymiin: katsotaan maailmaa puutteellisesta näkökulmasta. Ihmiset löytävät sosiaalisesta mediasta vain niitä argumentteja, mitkä tukevat heidän omaa mielipidettä. Sosiaalinen media vinouttaa ihmisten käsitystä todellisuudesta, sanoo Sahimaa.

Sahimaan mukaan ihmiset eivät edes halua käydä aitoa ja rehellistä keskustelua sosiaalisessa mediassa.

– Odotetaan, että oma fanilauma hurraa omille kampituksille somessa.

Pentikäisen mukaan kuplautuminen on aiheuttanut esimerkiksi Yhdysvalloissa sen, että ihmiset ajatteleavat, että eri mieltä olevaa henkilöä kohtaan saa jopa käyttää väkivaltaa.

Sahimaan mukaan vastaava on mahdollista myös Suomessa.

– Tämän tyyppiset möröt meillä on kaapissa.

Katso tutkimusprofessori Antti Pentikäisen ja organisaatiopsykologi Jaakko Sahimaan Huomenta Suomen haastattelu somekeskustelun kärjistymisestä.

Somekeskustelu kärjistyy maalittamiseen 12:26

Orpo kertoi olevansa huolissaan keskustelukulttuurista

Tiistaina 4. heinäkuuta pääministeri Petteri Orpo (kok.) kertoi, kuinka hän on havainnut vastakkainasettelua eduskuntavaalien jälkeen. Orpon mukaan vastakkainasettelua on ollut havaittavissa Suomessa ennenkin, mutta nyt keskustelu on mennyt huonompaan suuntaan.

– Jokainen, joka avaa sosiaalisen median, näkee sen silmiensä edessä. Meillä pitäisi olla Suomessa ymmärrystä toisiamme kohtaan. Meitä on 5,5 miljoonaa ja meidän pitäisi pärjätä tässä aika vaikeassa maailmassa, Orpo sanoi.

– Kun ymmärrämme toisiamme tahallaan väärin, ollaan oikeassa ja toiset väärässä, ei hyväksytä kompromisseja, niin se on väärä tie.

Pääministeri Petteri Orpo: "Olemme kovaa vauhtia menossa amerikkalaiseen malliin, jossa ihmisiä jaetaan hyviin ja huonoihin, meihin ja teihin".

Pääministeri Orpo: "Olemme kovaa vauhtia menossa amerikkalaiseen malliin, jossa ihmisiä jaetaan hyviin ja huonoihin, meihin ja teihin" 1:59

Uutista päivitetty kello 13.55: Korjattu otsikkoon sitaatin sanojaksi psykologi, ei tutkija.

Lue myös:

    Uusimmat