Mistä kiikastaa, kun ruohonleikkuri ei käynnisty? Lue!

Aikaisin saapunut kevät tuo mukanaan myös pihatyöt. Tiedätkö, mistä todennäköisimmin kiikastaa, kun työkone ei talven jälkeen käynnisty?

Ruohonkorsien jo nostaessa päätään on aika siistiä pihat ja puutarhat kesäkuntoon. Talven pihoilla on jos jonkinlaista tehtävää ja kunnostettavaa, mutta moni törmää ongelmiin, kun pihakoneita yritetään käynnistää.

– Useimmiten ongelma on siinä, että pihakoneeseen on laitettu vääränlaista, eli tavallista bensaa ja se on jätetty talveksi koneeseen. Talven aikana väärä polttoaine on sitten tukkinut koneen tärkeitä osia, sanoo Ramirentin asiakkuuspäällikkö Tommi Gustafsson.

Tukkoon mennyt työkone on pakko puhdistaa mekaanisesti ennen kuin sen voi ottaa taas käyttöön. Kuntoon saatua konetta ei kannata pilata uudestaan samaa virhettä toistamalla, vaan siihen pitäisi tankata pienemmille koneille tarkoitettua pienmoottoribensiiniä.

Ei voimakkaita hajuja tai myrkkyjä

Pienmoottoribensiini eroaa tavallisesta monin tavoin. Kun kanisterin korkin avaa, ei sieltä nouse samanlaista hajua kuin perusbensiinistä.

– Eron huomaa myös pakokaasusta. Se ei jätä voimakasta hajua vaatteisiin, toisin kuin tavallinen bensiini, sanoo Neste Oilin polttoaineasiantuntija Ari Engman.

Pienmoottoribensiini on hajuttomuutensa lisäksi myös perusbensaa käyttäjä- ja ympäristöystävällisempää.

– Ikävät, syöpää aiheuttavat polyaromaattiset hiilivedyt puuttuvat pienmoottoribensiinin pakokaasuista kokonaan. Se palaa puhtaammin ja pitää siksi myös moottorin siistinä.

Talven ajaksi koneeseen unohtunut pienmoottoribensiini ei aiheuta ongelmia koneen käynnistyksessä. Haihtuminen on vähäisempää ja polttoaine pysyy käyttökelpoisena pitkiäkin aikoja.

– Tavallisesta bensiinistä palamisen mahdollistavat osat pääsevät talven aikana haihtumaan ja tuloksena on toimimaton kone. Pienmoottoribensiini lisää paitsi koneen käyttövarmuutta, myös sen käyttöikää, kun moottori karstoittuu vähemmän kuin tavallisella bensiinillä, Engman kertoo.

Huolla ja säilytä oikein

Pienkoneet kannattaa huoltaa keväällä ennen käyttöönottoa. Liikkeelle on hyvä lähteä kaasuttimen puhdistamisesta.

– Laite puhdistetaan muutenkin ja tarkistetaan sytytystulpan tai -tulppien kunto. Seuraava askel on öljyjen vaihto niissä koneissa, joissa se on mahdollista. Viimeisenä tarkistetaan terien kunto ja tarvittaessa joko teroitetaan tai vaihdetaan ne, ohjeistaa Ramirentin asiakkuuspäällikkö Tommi Gustaffson.

Ohje pienkoneiden oikeanlaiseen ja tarkoituksenmukaiseen säilytykseen ympäri vuoden on yksinkertainen: pidä laitteita kuivassa ja viileässä sekä käytä pienmoottoribensiiniä seisonta-aikana

(MTV LIFESTYLE – DESKI)

Tee itse kastelujärjestelmä Maria Nordinin vinkeillä:

Lue myös:

    Uusimmat