Missä välissä tämä automullistus tapahtui? – "Suomalaiset valmistautumassa isoon muutokseen"

Sähköautoilu tutuksi – tässä Kamuxin vinkit 2:09
Sähköautoilu ei ole mitään rakettitiedettä, mutta sähköautoa harkitsevan kannattaa huomioida muutama juttu.

Lähes joka toinen suomalainen on kiinnostunut vaihtoehtoisia käyttövoimia hyödyntävän auton hankkimisesta eli esimerkiksi sähköautosta tai kaasuautosta.

Suomalaisten suhtautuminen autojen vaihtoehtoisiin käyttövoimiin on muuttunut reilussa viidessä vuodessa merkittävästi. Vuonna 2015 vain 17 prosenttia oli valmis hankkimaan todennäköisesti tai melko todennäköisesti sähkö-, kaasu-, tai hybridiauton. Nyt niiden hankinta kiinnostaa jo 40 prosenttia suomalaisista.

Ehdottoman kielteisellä kannalla olevien määrä on puolestaan puolittunut 41 prosentista 20 prosenttiin. Luvut perustuvat Danske Bankin Autobarometrin aineistoon.

Tällä hetkellä julkisuudessa keskustellaan polttomoottoriautojen hinnan kehittymisestä. Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn ekonomisti Sanna Kurronen kirjoitti blogissaan, että kansalaisten alla olevien autojen arvo romahtaa kohta. Blogikirjoituksesta uutisoivat lukuisat mediat.

"Muutos on varsin iso muutamassa vuodessa"

Danske Financen johtaja Altti Kuuri toppuuttelee pelkoja hintojen romahtamisesta, vaikka suomalaisten suhtautuminen vaihtoehtoisiin käyttövoimiin on muuttunut melkoisesti.

– Muutos on varsin iso muutamassa vuodessa. Se osoittaa, että suomalaiset ovat valmistautumassa isoon muutokseen autokannassa. Se ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti hintojen romahdusta vuoteen 2030 mennessä. Autot ovat pääasiassa käyttöhyödykkeitä, joiden arvo laskee vuosien myötä. Suurta romahdusta on siis vaikea ennustaa, sanoo Kuuri.

Muutosaikeet näkyvät toisaalta nykyisten voimanlähteiden haluttavuuden laskuna. Kyselyn mukaan nyt bensa-autolla ajaa 69 prosenttia auton omistavista suomalaisista, mutta seuraavista autoista vain 38 prosenttia kulkisi bensiinillä.

Dieselin osuus on 26 prosenttia, mutta seuraavien autojen kohdalla se olisi 14 prosenttia. Hybridin osuus kasvaisi voimakkaasti, neljästä prosentista 21 prosenttiin.

Suomalaisten autovalinnassa korostuu käytännöllisyys

Danske Bank ei kysynyt auton arvon kehityksen vaikutusta auton hankintaan. Sen sijaan kysyttiin syitä hankkia tai olla hankkimatta vaihtoehtoisella voimanlähteellä varustettua autoa. Tärkeimmät syyt harkita tällaista autoa ovat pienemmät päästöt ja pienemmät polttoainekustannukset.

Käytännöllisyys korostuu syynä olla hankkimatta vaihtoehtoisella voimanlähteellä varustettua autoa. Kallis hinta ja rajallinen toimintasäde on suurin huoli. 39 prosenttia kertoo, että vaihtoehtoisen käyttövoiman auton jälleenmyyntiarvo huolettaa myös.

– Tämä kuvaa hyvin murrosta, jossa autoilu on. Voimanlähteissä on tapahtumassa muutos, mutta vielä ei osata täysin ennustaa, mihin suuntaan kehitys etenee. Siksi nykyään vielä verrokkeja kalliimpien autojen osto huolettaa suomalaisia, Kuuri sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat