Missä Tampereella kannattaa syödä? Tärpit ruokamatkalle

Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun herkullisia ruokamatkakohteita löytyy kotimaastakin? Tällä kertaa Makuja.fi tutustui Tampereen ruokatarjontaan.

Kotimaan ruokamatkailu kannattaa: jo muutaman junapysäkin päässä kotikulmilta saattaa nimittäin löytyä aivan uudenlaisia ruokaelämyksiä aina eksoottisista perinneruoista huippuravintoloihin.

Tällä kertaa Makuja.fi otti selvää, mitä Tampereella kannattaa syödä. Nälkäiselle Makuja-tiimille selvisi pian, ettei herkkukohteita löytääkseen tarvitse välttämättä edes poiketa keskustan pääkadulta.

Kauppahallin klassikot: Neljä vuodenaikaa

Tampereen ruokamatkailijan yksi pakollisista vierailukohteista on ehdottomasti yli satavuotias Tampereen kauppahalli, joka sijaitsee kaupungin ydinkeskustassa, keskustorin läheisyydessä.

Kauppahallissa sijaitsee muun muassa legendaarinen, vuodesta 2005 asti toiminut ravintola Neljä Vuodenaikaa, jonka lounas on moneen otteeseen äänestetty Suomen parhaaksi. Lounaslista vaihtelee päivittäin, mutta tarjolla on aina myös tiettyjä klassikkoannoksia, kuten ranskalaista kalakeittoa. Ravintolan ehdoton valttikortti onkin sen yhteydessä toimiva Nygrenin kalatiski, josta meren herkut uivat suoraan keittoon.

– Täydellinen ruoka syntyy siitä, että on puhtaat ja hyvät raaka-aineet. En ole tavannut sellaista kokkia, joka saisi huonoista raaka-aineista jotain hyvää aikaiseksi. Meillä on tässä Tampereen isoin kalatiski – helppohan siitä on rakentaa hyvää kalakeittoa, kertoo ranskalais-suomalainen ravintoloitsija Yoni Ichtertz

– Keitto on inspiroitunut ranskalaisesta bouillabaissesta, mutta sitä on hieman muokattu suomalaiseen makuun. Keitossa on aina kolmesta viiteen kalalajiketta, riippuen siitä mitä Nygrenillä on tarjolla. Esimerkiksi lohta, kuhaa ja suomalaisia järvikaloja, ravintoloitsija kuvailee.

Lounasravintolan tuorein tempaus on ravintolan yhteyteen avattu raakamakkarabaari. Tiskiltä voi ostaa kotiin mukaan ravintolassa valmistettua makkara.

– Suomalaiset tykkäävät yksinkertaisista asioista ja kaksi hyvin rakasta asiaa on keitto ja makkara. Molemmat löytyvät meiltä, Ichtertz nauraa.

Aitoja suomalaisia makuja: Ravinteli Bertha

Aitojen makujen ja paikallisherkkujen ystäviä hemmotellaan Ravinteli Berthassa, jonka ruokafilosofiaan kuuluvat simppelit ja raaka-ainelähtöiset annokset. Keittiömestari Mika Roiton mukaan Berthassa harrastetaankin mummon keittiötä modernisti.

– Tarjoamme sitä, mitä on saatavilla ja hyödynnämme ruhonosia, joita ei ihan joka ravintola käytä. Parhaimpana tai pahimpana iltana, miten sen nyt ottaa, olemme vaihtaneet ala carte -listaa kolmeen otteeseen. Raaka-aineita tulee tietty määrä ja sitten kun ne loppuvat, siirrymme seuraavaan, Roito kertoo.

Monet Berthan annokset syntyvät Roiton mukaan myös juomalähtöisesti. Ravintolan sommelierina toimii Vuoden asiakaspalvelijana 2014 palkittu Pasi Mamia.

– Meillä saattaa ensin olla mielessä joku viini, johon haluamme sitten suunnitella sopivan ruoan. Pasin sanoin: viini on valmis tuote, mutta ruoka on vasta valmistumassa, Roito toteaa.

Keittiömestarin mukaan Ravinteli Berthan pysyvin tuote lienee porsaanliha. Joskus sitä on tarjolla jopa jälkiruoissa, pekonijäätelön muodossa. Berthan valttikorttina on myös henkilökunnan pysyvyys.

– Olemme kaikki yhtä aikaa lomalla kesällä ja ravintola on kuukauden kiinni. Se ei ehkä ole taloudellisesti järkevää, mutta näin varmistamme, että laatu on aina sama.

Ravinteli Bertha on noteerattu muun muassa Suomen parhaiden ravintoloiden TOP 50-listalla (sija 9). Berthan herkkuja pääsee maistelemaan kesäkuussa myös Taste of Helsinki -tapahtumassa Helsingin kansalaistorin puistossa.

Hans Välimäen Tampere-valtaus: Masu Asian Bistro

Keittiömestari Hans Välimäki laajensi maaliskuussa reviiriään ja avasi Tampereella yhdessä Restamaxin kanssa aasialaisen Masu Asian Bistron. Ruokalista kallistuu japanilaiseen ja korealaiseen keittiöön ja tarjolla on monenlaisia herkkuja aina susheista dim sumiin ja ribseistä wingseihin.

– Meillä on kilpailukykyiset hinnat ja hyvä tuote. Uskon vahvasti ravintolan menestykseen, Välimäki kommentoi Makuja.fi -sivustolle.

Valmiiden menujen sijaan listalta voi poimia vaikka vain pieniä snackseja ja huuhdella ne alas cocktailguru Kim Rantasen loihtimilla juomilla.

Pikaruokaa pärämätsistä munkkiin ja mustamakkaraan

Jos etsit Tampereelta pientä purtavaa välipalaksi tai vaikka baari-illan päätteeksi, kannattaa tutustua paikalliseen pikaruokatarjontaan.

Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikallisherkku on 1960-luvulta lähtöisin oleva tamperelaistunut turkkilainen lihapiirakka peremec eli pärämäts. Kyseessä on muodoltaan pyöreä piiras, jonka täytteenä on voimakkaasti maustettu, jauhettu naudanliha. Piiras on paistettu runsaassa öljyssä rapeakuoriseksi ja nautitaan mieluiten tulikuumana. Pärämätsejä myy Tampereella Linkosuon Siilinkari Café.

Makean ystäville tarjolla on muun muassa legendaarinen Pyynikin munkki. Aiemmin näitä suussa sulavan täydellisiä munkkeja sai ostettua pelkästään Pyynikin näkötornin kahvilasta, mutta viime syksynä kaikkien sokerisuiden rukouksiin vastattiin ja Pyynikin Munkkikahvila avasi ovensa Keskustorin laidalla.

Jos päädyt valitsemaan perinteisen mustamakkaran, tulee se paikallisten mukaan nauttia paikassa, josta sen saa höyryävän kuumana suoraan styroksilaatikosta. Tapolan perinteiset makkarat voi ostaa vaikkapa kioskilta Tammelantorilta.

Bonustärpit:

– Keittiötarvikkeiden- ja herkkujen erikoisliike Keittiöelämää (Aleksis Kiven katu 13). Laadukkaita keittiövälineitä ja delituotteita ruokaharrastajille. Tänne matkustetaan pidemmänkin matkan takaa ostoksille!

– Jos alkaa janottaa, niin suuntaa Champagne bar Santéen. Champagne bar Santé on huhtikuussa 2013 ovensa avannut samppanja- ja viinibaari Tampereen keskustassa (Hatanpään valtatie 2) Kesällä avoinna myös aurinkoinen ulkoterassi.

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat