Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Ravintolaesittely: Opetusravintola Anna, Ahlman, Tampere

Julkaistu 22.03.2018 19:15

Ravintola-alan koulutuksessa on yksi ylivertainen piirre muihin aloihin: sen sivutuotteena syntyy hyvää ruokaa. Oppilaitosten yhteydessä olevissa ravintoloissa saakin usein mielenkiintoisempaa ja tasokkaampaa lounasta kuin tavallisissa ravintoloissa. Yksi hyvä esimerkki on perinteitä huokuvan tamperelaisen Ahlmanin opetusravintola Anna.

Ravintolan sijainti on Tampereen keskustassa työskentelevälle varsin haastava, mutta pari kertaa olen suoriutunut paikalle kutsun käytyä. Ensimmäisellä kerralla viime syksynä sain maistellakseni mitä moninaisempia cocktail-paloja (kuvat tekstin lopuksi) ja tovi sitten mainion ranskalaisen menun Ranskanmaalta tulleen partnerikoulu Lycée Jean Monnet’n vierailun kunniaksi.

SUPERRAAKA-AINEET. Ahlmanin Annan jättisuuri etu mihinkään muuhun suomalaiseen ravintolaan on sen käyttämät raaka-aineet. Maataloutta kouluttavan oppilaitoksen navetoissa ja niityillä kasvatetaan suomenkarjan eri rotuja, joista tunnetuin lienee kyyttö. Sen maidosta ja lihasta valmistettuja ruokia tarjoillaan myös ravintolassa samoin kuin puutarhapuolen satoa omatekoisista juustoista puhumattakaan. Vasikka on Suomessa käsittämättömän harvinainen näky lihatiskillä, mutta Ahlmanin tilapuodissa sitä löytyy itse kasvatettuna lähes aina ja toisinaan myös ravintolan listalta. Tässä jää huippuravintoloiden yrtti- ja hunajafarmit kauas jälkeen. Myös muut raaka-aineet pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä pientuottajilta.

Ja koska pointti on opetella tekemään kaikenlaista ruokaa, on Annan tarjonta itsetehtyä alusta loppuun. Moniko lounasravintola voi sanoa siitäkään samaa?

RANSKALAINEN MENU. Ranskalaista lounasta tarjoiltiin nyt kolmatta vuotta putkeen. Oppilaat ovat saaneet opettajakseen vuosia Michelin-ravintolassa työskennelleen ja useita alan arvostettuja kilpailuja voittaneen keittiömestari Sylvain Tauveronin (kuvassa oikealla).

Kovan luokan chef on hyvin tervetullut innoittaja myös Ahlmanin ravintolapuolen vastuuvalmentajalle Pasi Lassilalle (kuvassa vasemmalla). Tällä kertaa oppia karttui huikeasti patongin leipomisen mystiikasta. Olen itse leiponut patonkia pari kertaa varsin tai täysin surkein tuloksin. En ihmettele, kun kuulen tieteen patongin leipomisen takana. Veden oikeaan lämpötilaan olen itsekin kiinnittänyt huomiota, mutta että se ja jauhojen lämpötila pitää myös sovittaa ulko- ja sisäilman lämpöön… Jätän lajin viisaammille. Michelin-kokin oppi oli mennyt kuitenkin erinomaisesti perille, koska Pasin leipoma patonki oli näillä leveysasteilla maistettuna erinomainen.

RANSKALAINEN MENU (8.3.2018)
Lohirilletellä täytettyä tuulihattua & tomaattikastiketta
Häränhäntäterriiniä & linssisalaattia
Ankkaa kahdella tapaa & Naurista
Opéra-leivos & pistaasijäätelöä

Varsinainen menu oli tyylikäs muistutus klassisesta ranskalaisesta keittiöstä, joka on viime vuosina jäänyt pahasti ruokamaailman trendien jalkoihin. Puhdaspiirteiset maut kunnioittivat raaka-aineita ja olivat makumaailmaltaan erilaista kuin missään tamperelaisessa ravintolassa ja se on sääli Tampereelle. Rennon maukasta, ranskalaisen makuista bistroruokaa nauttisi kernaasti muuallakin kuin kauppahallin 4 vuodenajassa. (Ehkäpä uusi LIV paikkaa hiukan tarvetta?) Kun vielä viinitkin komppasivat loistavasti annoksiin, sain syödäkseni vuoden toistaiseksi parhaan lounaan. Hienoa työtä, jonka hedelmistä toivon nauttivani vielä pitkään valmistumisten jälkeenkin!

Opetusravintola Anna tarjoilee lounasta arkisin klo 11-13. Kerran kuussa tarjolla neljän ruokalajin erikoismenu sesongin raaka-aineista sekä oman tilan ja puutarhan tuotteista. Seuraavan kerran pe 13.4. klo 17 eli täydellinen after work.

Opetusravintola Anna
Ahlman, Hallilantie 24, Tampere


Lisää aiheesta:

Ravintola-arvostelu: Gastro Café Kallio vol. 2Tamperelaisia pientuottajia: Poikain Parhaat, Vegem, Sausages Finland ja PlevnaRavintola-arvostelu: Pyy, TampereRavintola-arvostelu: Los Pollos, Tampere40 metrin ravintolakierros: Café Europa, Naughty BRGR, Barmacia, Dining 26, Majava Baari (TAMPERE)Bocuse d'Or 2016 - maistiaiset
Tampereravintola-arvosteluAhlmanOpetusravintola Annakokemuksialounas

Tuoreimmat aiheesta

Tampere
  • 02.11.201921:36
    Piemonte

    Ravintola-arvostelu: Puisto, Tampere feat. Fernanda Giamellon piemontelainen illallinen

  • 24.09.201908:51
    ravintola-arvostelu

    Ravintola-arvostelu: Dabbal, Tampere – Wolfberger-viinintekijäillallinen

  • 24.07.201913:21
    mielipide

    Tammelantori – agraariajan jäänne keskellä Tamperetta

  • 18.06.201908:53
    Henrik's

    Ravintola-arvostelu: Henriks, Tampere

  • 17.06.201911:30
    ravintola

    Brunssivinkki kesälle: Ravintola Viikinsaari, Tampere