Seitsemän sairaanhoitopiiriä ja eräät kaupungit koronan kiihtymisvaiheessa – THL muistuttaa nuoria testeistä

Live-ankkuri-Jesse LIVE

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään kello 10 koronaan liittyvän tilannekatsauksen.

Katsastuksessa käsitellään tautitilannetta ja koronavirustilanteen epidemiologista arviota niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Lisäksi tarkastellaan tartuntalähteitä tarkemmin. 

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä, projektipäällikkö Anna Katz sekä ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotteessa kerrotaan, että koronatapausten määrä ja ilmaantuvuus ovat jälleen kasvaneet verrattuna pariin viime viikkoon. Alueelliset vaihtelut ovat suuria. Tartunnat ovat suurimmaksi osaksi peräisin Suomesta.

Koronatesteihin tulee hakeutua

THL painottaakin, että koronatestiin hakeutuminen matalalla kynnyksellä on avainasia tartuntojen leviämisen estämisessä.

– Tämä koskee myös hyvin lieväoireisia nuoria, sillä oppilaitoksissa tapahtuu paljon joukkoaltistuksia, tiedotteessa todetaan.

– Kaiken perustana on se, että jokainen toimii vastuullisesti ja ottaa omassa toiminnassaan huomioon viranomaisten ohjeet esimerkiksi fyysisten kontaktien vähentämisestä, turvaväleistä, hygieniakäytännöistä ja maskien käytöstä.

Suurin osa tartunnoista tulee perhepiiristä

Viime viikolla raportoiduista tartuntalähteistä ylivoimaisesti suurin oli Suomessa perhepiiri, kertoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi. Tiedossa olevista tartunnoista liki kaksi kolmesta oli peräisin perheestä.

Yksityistilaisuuksista ja lähipiirin kohtaamisista tartunnan oli saanut 15 prosenttia. Työpaikoilta oli peräisin 10 prosenttia tartunnoista ja harrastuksista ja oppilaitoksista noin 8 prosenttia.

Viime viikolla koronaviruksen tartuntalähteistä oli tiedossa 60 prosenttia.

Joukkoaltistumisia oli tapahtunut eniten oppilaitoksissa ja seuraavaksi eniten vapaa-ajan harrastuksissa. Jonkin verran altistumisia raportoitiin myös myös yksityisistä juhlista ja sote-yksiköistä.

Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Länsi-Pohjan, Pirkanmaan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Ahvenanmaan maakunta ovat alueiden omien raporttien mukaan nyt kiihtymisvaiheessa. Lisäksi osassa perustasolla olevista sairaanhoitopiireistä yksittäiset kaupungit ovat siirtyneet kiihtymisvaiheeseen. Näitä kaupunkeja ovat Kouvola, Kuopio ja Siilinjärvi, Oulu ja Rovaniemi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja